Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Den otevřených skruží 2017

Čtvrtek, 16.11.2017 - 20:56 · 0 Komentářů

Je to více než rok a půl od prvního ročníku Dne otevřených skruží, který v roce 2016 navštívilo 20 zájemců o podzemní svět. Letos se nám povedlo akci uspořádat až v téměř zimním termínu – počasí ale v sobotu 11.11.2017 přálo a tak jsme Dave Luv + Climber před desátou hodinou čekali, kolik návštěvníků na ZUB dojde letos.

A hned s příjezdem Standy došla první skupinka – Střeličáci, neboli také z většiny šlapaničtí skauti. O to se mi snáze podával výklad, neboť řadu našich dřívějších i současných členů znali. Potom si Standa vzal do díry 2 mužské a Climber prováděl Jirku s Ivetou. A vzal to poctivě – mimo Jožova dómku prolezli za 70 minut celou jeskyni a Iveta si i vyzkoušela těžbu na čelbě.

Poté přišla dívčí skupinka, která se do jeskyně neodvážila, takže dostaly jen výklad na povrchu. A ve třetí skupince byl pro změnu Březiňák, který také některá jména z výkladu o objevování jeskyně znal. Mezitím střeličtí a Standa nelenili a ještě před příchodem zbylých členů SHKB začalo tahání lóden z Centrálu. Saigon pak ukázal díru Tereze a přitom došlo k odpanění (jeho nového oranžového overalu ;o).

Po obědě začala regulérní celoskupinovka, kdy v sestavě Climber, Dejv, Kuča, Zuza v díře a Skirit + střeličtí na povrchu lódny jen lítaly. Pak se ovšem něco stalo a těžba se zastavila. Po chvíli vyšetřování bylo potvrzeno, že jistý jedinec se dostal do neprovozuschopného stavu. Pak se však nějak teleportoval na povrch a těžba mohla pokračovat v obměněné sestavě. Kromě toho jeskyni navštívily i další 2 dvojice hostů.

Odpoledne dojel Bob a byl překvapen, kolik toho ze suťáku pod komínem ubylo. Provedl změření komínku z minulého objevu – zde jsou upřesněné rozměry. Po místo zalomení může mít komín délku 2 metry a průměr je 30×45 cm. Bob pokračoval v těžbě hlavního komínu, kde se prostora naštěstí dále nezužuje. V jeho spodní části objevil horizontální dutinu 25×15 cm o délce 1 m, kterou částečně odtěžil.

Směrem vzhůru Bob postoupil o celý metr a místy to bylo o hubu, když nad sebou uvolňoval 30-kilové bloky. Ke konci akce se mu sediment zdál kypřejší, snáze průstupný… Tak třeba už příště se komín prosype. Podle správ od ostatních bylo Bobovo kopání slyšet vlevo vzadu nad Centrálem, ale po vylezení pod skruže už ne.

Celkem Den otevřených skruží navštívilo 15 hostů, z nichž 10 se podívalo do jeskyně. Na akci nám vypomohli Climber (6-01)  a Skirit + Lampička (6-12).

Tags: Ostatní · Zprávy z akcí