Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – objev – Spojovací komín

Neděle, 5.11.2017 - 13:17 · Komentářů: 4

V sobotu 4.11. jsme se na ZUBu sešli Bob, Dave Duna, Dave Luv a Dunův kolega z práce – Petr z Třebíče, který už má prolezené některé jeskyně na severu krasu. Na začátku si Duna s Petrem udělali exkurzi do Jožova dómku, který počítám na Petra udělal dojem spíše vysokou úrovní céóčka než svou velikostí :).

Po vytahání 32 lóden se na povrchu objevil další Petr (Pyroman). Od této chvíle jsme tak mohli přímo až na povrch tahat materiál ze suťáku, který vytvořil Bob při pracích ve výkopu nad původní čelbou („koncová síňka Trucchodby“). Jsem rád, že zde Bob při těžbě nechává mohutné skalní stupy, díky kterým se už nemusí v komíně pracovat v rozporu, ale dá se tam pohodlně stát a čistit stěny.

Do odpoledne jsme vytahali celkem 78 lóden (postaru by to bylo 6 rund). Postupně jsme začali odjíždět, až v díře zůstal večer jen Bob (který se nám pravidelně hlásil). Ve směru na Centrál se ve výkopu k sobě lité vrstvy přibližují a vypadá to, že skončí neprůlezně pod úrovní dna Centrálu. Ale více vpravo se Bobovi povedlo narazit na snáze kopatelnou hlínu, tak použil roxor… znáte to :).

Po proražení sedimentové zátky vykouknul komín ukloněný pod úhlem 75-80°, oválného průřezu zhruba 40×50 cm a o délce 3-4 metry. Při prosvícení koncová část vypadá jako při pohledu do roury se zahnutým koncem. Směřování by mohlo být pod skruže a podle úklonu komínu nelze vyloučit, že ústí v plazivkovitém horizontu pod skružemi za vyzdívkou. Bob už neměl morál se zkoušet do komínu nacpat ani zkoumat případné místo vyústění – to na nás čeká už za týden při příští akci, která je spojená s Dnem otevřených skruží.

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 4 ↓

  • 1 Standa // Pondělí, 6.11.2017 // 8:52

    A já myslel že tam byl aj další Petr 🙂

  • 2 Dave Luv // Pondělí, 6.11.2017 // 11:33

    Ten jistě šetří energii na celoskupinovku + DOS ;). Bude potřeba hned ze začátku vytahat lódny z Centrálu, aby tam nezavazely těm tunám turistů, co jistě na DOS přijdou ;).

  • 3 Standa // Pondělí, 6.11.2017 // 12:27

    Tak to vytaháme 🙂

  • 4 Bob // Středa, 8.11.2017 // 9:38

    Jo a jedna lódna je schovaná v té hromádce sedošu pod komínem. 🙂