Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – sever, jih a smečka vlků

Pondělí, 13.4.2015 - 20:32 · 0 Komentářů

V téměř letním počasí jsme v sobotu 11.4. obsadili Závrt u borovice. Tradiční trojici Bob, Dave Duna, Dave Luv doplnil v naší blátivé díře Míša a na povrchu Kuča, který se kromě speleoúkonů věnoval i svým dětem.

Kučovy děti a domeček pro skřítky

Tahali jsme první rundu lóden ze Severní propasti, leč povrch nestíhal – ono přece jen hlídat děti, opékat jabka, být u vrátku, čistit lódny, jezdit s kolečkem a navíc nesmět mluvit sprostě, to je moc i na takového jeskyňáře jako je Kuča. Takže jsme se s Míšou přesunuli na povrch a Kuča pookřál natolik, že vyřknul jedno sprosté slovo – to když líčil, jak vypadá dětská stolice po požití špenátu.

Bob tunil pracoviště nad Severní propastí a ve výsledku je dle jeho slov k převěšování lóden nyní třeba jen 20% námahy oproti předchozí verzi. Druhá runda lóden tak byla na povrchu výrazně rychleji – šlo o balvany postupně hromaděné v koncové síňce. I dnes se pokračovalo v těžbě svahu pod Dómkem nohsledů, aby mohla být brzy prodloužena těžební dráha.

Při pauze jsme si dali pokračování debaty o účelnosti bádání v různých částech jeskyně. Aby i Kuča mohl do díry vytáhnout s ostatními šutry z mezideponie v Jižní propasti, zůstal jsem na povrchu já a hlídal děti. Mohu potvrdit, že jde o náročný úkon, obzvláště, když u toho člověk i opéká šunku a při obsluze vrátku vyje jako vlk, protože si s dětmi hraje na zvířátka ;).

Tags: Zprávy z akcí