Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – postup v Jižní a úklid krasu

Neděle, 19.4.2015 - 11:46 · Komentářů: 3

Předposlední dubnový víkend započal již páteční bádáním na ZUBu, kdy se Kučovi a Lukinovi podařilo protlačit se do odbočky vedoucí z generální pukliny vespod Jižní propasti. A spatřili další propast o hloubce 3-5 metrů, postupně se rozšiřující v horizontálním směru a dole ukončenou meandrem. Směrový odhad je pod Centrál / Trucchodbu. Ústí bude třeba upravit, aby se i neanorektičtí jeskyňáři mohli do této prostory podívat.

Sobota byla ve znamení úklidu krasu, kterého se účastnila téměř celá skupina a několik hostů. Správa CHKO nás vybavila jen 6 pytli, přičemž např. jen na úseku Ochoz – Hádek jsme jich vysbírali asi 15, takže jejich obsah končil v kontejnerech. Zrušena byla 2 feťácká doupata. Podobný osud potkal prastarou a již zčásti přírodou zahlazenou skládku nad silnicí, podle dobových obalů založenou v 80. letech. V lomu se podařilo zrušit další skládku a vysbírat spoustu rozsřílených plechovek – poté už nebylo do čeho sbírat, takže akce na tomto úseku skončila. Častým nálezem byly dámské boty (noha žádná) a Dejv si odnesl gumovou panenku (dětskou hračku, ne tu nafukovací ;).

Odpoledne bylo ve znamení narozeninové bečky (oslavenci Dejv a Zuzu). V noci bujaré veselí přešlo do trochy romantiky – to když se sňatková kancelář na Ponoru snažila poněkud nestandardními metodami domluvit rande jistému jeskyňáři a jeskyňářce ;).

Tags: Ostatní · Zprávy z akcí

komentářů: 3 ↓

  • 1 Béďa // Pondělí, 20.4.2015 // 10:34

    Gratuluju k postupu

  • 2 Maty // Pondělí, 20.4.2015 // 12:06

    Dobrá práce! Předpokládám, že se potkáme na Speleofóru.

  • 3 Standa // Pondělí, 20.4.2015 // 12:43

    Dopoledne se tam ukážu 🙂