Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Zub 28.3 – Kuča spatřen jako zodpovědný otec!

Úterý, 31.3.2015 - 23:04 · Komentářů: 3

Krátce po půl deváté vedle mně v Ochozi brzdí Bobovo auto. Za chvíli jsme už na obvyklém parkingu v chatkách a dělíme si náklad. Vyrážím první s jednou autobaterií. V duchu si připomínam Kučovo orodování za utvoření vhodných bádacích podmínek, než dorazí a za chvíli už vše čeká na bádače. Mezitím Bob vyvíjí nové upevnění vrátku, ale pařez je prohnilý už skrz na skrz. Krátce na to dorazil Kůča a jeho omladina, kterou hlídá pročež se slovem akce stává „Slovníček!“. Hláška, která připomíná, že kadence kurev a prdelí bude v přítomnosti Kučovy omladiny tentokrát jiná. Dokonce i Kuča působí dojmem střízlivého člověka a vychutnává svůj dnešní osud pouze s jedním kvasnicovým 10st. Bernardem a koštoloky ode mně. Dvojtá várka Lazec a Standa mi dovalila věci, které Standa opatroval od poslední akce. Přibývá ještě zasviněný Béďa z Ochozské a krátce na to Zuzanáč. Akce se rychle ukázala jako převážně Jižní. Severní větev jeskyně pro tentokrát byla utlumena. Což posléze kolem oběda vrcholí v debatě Bob – Kuča o tom kde bádat a za jakého nasazení sil skupiny. Kučovic Anetka s Karolinkou zatím spokojeně brousí kolem. Hitem jejich zábavy se staly domečky pro skřítky, které s nimi začly tvořit Kačka a Šárka, co se tu mihly se závinem a zmizly. Po obědě se zase noříme dolů. Na jihu postupně likvidujeme menší deponii, co se vytvořila dopoledne. Těžké kýble nikdo nepočítá, ale práce jde velmi slušně od ruky a prostora na dně není ani do konce akce úplně vyčištěna. Žene mně potřeba ven. Na povrchu už zůstávám. Kuča už díky mé pomoci na vrátku šefuje omladinu a v mezi čase hrajem hru „urvi rameno při tahání na vrátku“. I bez znalosti přesných kyblíků ja akce hodnocena jako úspěšná. Konec je ve znamení bouřlivé debaty o úklidu kousku Krasu.

Lazec a Kuča odjíždí postupně navrátit omladinu, tahat provazový žebřík a na Dagmaru na Speleovzpomínku za Hugo Havla, ale to už je mně neznámý příběh…

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 3 ↓

  • 1 Bob // Čtvrtek, 2.4.2015 // 16:02

    Pokud by někoho zajímalo dění na Severu:

    Nakopaly se dvě rundy lóden (což odpovídá tak cca 40 kbelíkům) a jednu rundu se podařilo dostat až úplně ven (co vím hlavně díky Béďovi, Zuzanáčovi, Kučovi… supr díky).

    Kopalo se z Trucchodby, směrem k Dómku nohsledů, aby se dala dál natáhnout kolejnice do Trucchodby. Kolejnici se ještě podařilo částečně naohýbat a navrtal díry na kotvy, takže někdy příště by se eventuelně dala připevnit.
    Zajímavé je, že když jsem minule přidělával ten poslední kousek kolejnice, jak tam nešlo dát další kus – musel by se zarazit do sedimentů… A dnes? Dnes se tam další 2 m vlezou v pohodě, a ještě by se tam klidně vlezl další metr. Nezdá se to, ale pomalu a jistě nám to roste.

    Co mě překvapilo byly dva kameny, které jsem našel v sedimentech. Jeden je klasický křemenný valounek, ten druhý je taky pěkně obroušený. Mají přes 4 cm. Třeba se sem podaří dát i fotku. Podle mého museli kdysi ležet v proudící vodě…

    Tak ten šikmý svah, po kterém se do dómku plazilo je pomalu minulostí.

  • 2 Ťam // Neděle, 12.4.2015 // 15:58

    Zdravím pánové.Tak se mi opravdu podařilo dohledat část kovového upínáku zřejmě na strom a myslim že původně patřil vám.Máte ho položený na kmeni u vstupu do závrtu. Dave Luvovi pošlu foto. Nazdar Ťam.

  • 3 Standa // Neděle, 12.4.2015 // 16:23

    Díky!