Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Chlazení lebky na ZUBu a jiné drobné radosti

Neděle, 20.7.2014 - 13:39 · 0 Komentářů

V sobotu 19.7. se uskutečnila další z miniakcí na ZUBu. Ráno jsme přišli Dave Luv a Dave D a vytahali kýble s kamenivem z Centrálu. Pak jsme začali těžit sediment z koncové síňky v Trucchodbě, když se najednou jeskyní roznesl známý zvuk – byla aktivována vzduchotechnika, což znamenalo, že přišel Bob. Přizpůsobili jsme tomu program, aby Bob mohl pokračovat na práci v chobotu a my ho nezaskládali kýbly vespod Severní.

Na těžební dráze máme nový typ zavěšení lódny pod vozík, který se velice osvědčil – lódna se nahákne jen vpředu a kolem zadní části se protáhne popruh. Tažné lano je k vozíku přichyceno z obou stran, takže je možné si i z čelby přitáhnout vozík. Prohodili jsme se s Dejvem a zatěžil jsem si v pokračování Trucchodby, které jsem odhalil na 30 cm od stropu. Strop chodby se mírně zdvihá, ale nešlo dohlédnout o moc dále než na minulé akci.

Později došel Zuzanáč s Janou a prolezli si jeskyni. V propástce v Jižní se jim povedlo vyzvednout odlomenou část plotny, která se pod ústím nebezpečně viklala. Dave D potom prolezl propástku s fotoaparátem a na výsledek se můžete podívat v galerii. Jelikož Jana měla z jeskyně ledové ruce a já měl rozehřátou lebku, udělali jsme si vzájemnou rozkoš, tedy alespoň já si tento způsob chlazení velice užíval 🙂

Odpoledne dorazil Andree – půjčil jsem mu hadry, aby se mohl podívat na naše postupy za posledního půl roku a vypomoct v Severní. Mezitím jsme vytáhli další kýble, jejichž počet byl 22 za celou akci, což není mnoho.

Spočítali jsme to s Bobem – pokud počítáme jen těžbu dna Dómku nohsledů spojeného se síňkou pod ním, lze předpokládat nějakých 50m3 sedimentu. Pokud uvažujeme 10l na kýbl a 30 kýblů za miniakci ve 3 lidech, vychází to na nějakých 160 akcí, což jsou 3 roky 🙁  Proto je nezbytné protáhnout dráhu přes chobot do Severní a na opačném konci do síňky, aby se omezilo největší zdržení – plazení se s lódnami.

Tags: Zprávy z akcí