Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

S kačerem na ZUBu

Neděle, 27.7.2014 - 18:46 · 0 Komentářů

V pátek mi napsal Jirka (Climber), jestli by se s námi nemohl podívat do nepřístupné jeskyně. Jelikož jsme na sobotu 26.7. plánovali miniakci, rovnou jsem jej pozval. Přestože původně chtěl v sobotu lovit kešky, stihl posunout plán a ráno mě vyzvedl na Klajdě s tím, že z akce odjede o něco dříve.

Na díře jsme se tedy sešli Dave Luv, Jirka a Dave D. Jirka je lovec stromových T5 kešek, takže si prolezl i propástku v Jižní, kde provedl nějaký ten snažší odlov (viz fotogalerie) a pak si prohlédl zbytek jeskyně. Ač často fotil, naše mohutné stalaktity nad Severní propastí přehlédl 😉  Po návštěvě nedávno objeveného Dómku nohsledů jsme se usadili v síňce pod ním a začali těžbu v pokračování chodbičky. Dave D měl horší pracoviště – opačný konec dráhy s nutností prolézat s lódnami chobotem do Severní.

Naplnili jsme všechny nádoby a vydali se je transportovat na povrch, když se ozval zvuk zapnuté vzduchotechniky. Dorazil Bob a pomohl nám vytahat prvních 15 kýblů, pak se vrhnul na úpravu chobotu. My zbylí si dali další rundu těžby s rozdělením pracovišť jako dopoledne, jen při tahání kýblů jsem musel na povrch, neboť oba moje zdroje světla produkovaly mohutný svit o pár lumenech, ač byly nabíjeny den předem.

V pokračování Trucchodby se těžbou potvrdila existence stropního korýtka. Sediment tvoří v celém průřezu červená hlína (terra rosa), která je i v nižších vrstvách kyprá a snadno krájitelná. Chodba mírně stoupá a po 2 metrech byla kyprá hlína v přímém směru vystřídána kompaktnějším sedimentem, který sahá až ke stropu. Bylo však dobře patrné, jak v těchto místech načervenalé vrstvy hlíny mění svůj směr a mizí pod převisem po pravé straně, kde jsou v některých místech od stropu odsednuté o několik cm.

Celkem jsme na povrch vytáhli nějakých 30 kýblů. Jirka na lov kešek odjel s mírným zpožděním, zato však s množstvím fotek, které by mohly přesvědčit jiné kačer(k)y, že je v naší díře radost zabádat, byť je terén jen T4 🙂

Tags: Zprávy z akcí