Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – nový pohled do propástky v Jižní

Sobota, 5.4.2014 - 23:46 · Komentářů: 3

První dubnovou sobotu naši tradiční bádací trojici na ZUBu (Bob, Dave D, Dave Luv) doplnili borci z Kafélanky – Adam a Radek (SAD). Bob vzal i Míšu, který zažil zajímavou cestu na akci i zpět, protože do auta se nás mezi Brnem a Ochozí namáčklo všech 6.

Nelenili jsme a začali těžit bloky rozbité na minulých akcích – jak z Centrálu, tak z Jižní propasti. Nejrozměrnější kusy jsme tahali zavěšené na popruzích, až trojnožka sténala. Povedlo se nám vytěžit nejen veškeré volné kameny z obou částí jeskyně, ale šikovnou vychytávkou jsme odstranili i trojúhelníkový skalní blok, který bránil ve výhledu do propástky vespod Jižní. Blok byl zajištěn uvázáním do popruhů a oddělen po mnoha ranách kladivem.

Z Trucchodby máme jednu zprávu pozitivní – chodba se po trychtýřovitém zúžení odhaleném na minulé akci opět rozšiřuje. A jednu negativní – kromě Boba jsme při současných venkovních teplotách nedokázali na čelbě vydržet kvůli céóčkové nevolnosti. Délka horizontální části Trucchodby (od hrany nad síňkou po čelbu) činí 4,70 m. Celkem jsme dnes vytěžili 75 kýblů, nepočítaje v to větší bloky vytažené za pomoci popruhů.

Večer dojel na ZUB Kuča a vzal celou rodinu, takže postupnými krůčky je vychovávána další jižanská jeskyňářská generace 🙂

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 3 ↓

  • 1 Standa // Neděle, 6.4.2014 // 18:09

    Tyjo, to musela být pohodová akce 🙂 Škoda, že nemůžu být na více místech zaráz 🙂

  • 2 Dave Luv // Pondělí, 7.4.2014 // 8:53

    Akce byla velice zdařilá a pěkně odsýpala – nebyly potřeba žádné kuřácké pauzy 😛

  • 3 Dave Luv // Pondělí, 7.4.2014 // 22:08

    Doplněny fotky od Boba a SADa.