Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Abstinentský jarní víkend

Úterý, 1.4.2014 - 0:00 · Komentářů: 10

Akce SHKB se běžně vyznačují značným množstvím zkonzumovaného alkoholu a ostatních stimulantů, jako je například zelený čaj. Potácející se mátohy se pak snaží neutopit při překonávání 5 metrů dlouhého koncového sifonu Novodvorského ponoru na výdech, podivně se pohybují nahoru a dolů při slaňování do 20 metrů hluboké propasti Bum Bum v Závrtu u borovice či zkoušejí létat z hrany blízkého lomu Na Horninách, křídla nemajíc.

Žádný z těchto jevů jsem však v sobotu 29.3. na plošině Skalka u obce Ochoz nezaznamenal. Už před 9. hodinou jsme na ZUB dojeli s Bobem a Davem D a jali se pokračovat s explorační činností v Trucchodbě. Postupně se k nám přidali Saigon, Kuča, Zuzanáč a Standa – naplno se projevila výhoda neprohýřené páteční noci, takže těžba pěkně odsýpala.

Kde se vzal, tu se vzal, z lesa se vynořil jihokrasový děd Jan Hynšt, kterému jsme ukázali obrázky z letošních postupů v jeskyni a poté se s ním Kuča vydal prozkoumat nadějnou lokalitu, vzdálenou jen nějakých 200 m od ZUBu. Po návratu Kuča konstatoval, jak to říct stručně, že lokalita není speleologicky perspektivní.

Vytěžili jsme 57 kýblů materiálu, sediment pocházel z Trucchodby (kde mohl být postup opět o nějakého půl metru, neboť chodba se zužuje) a menší bloky jsem ve volných chvílích doloval v Centrálu z výklenku v západní stěně, kde jsou vrstvy vápence značně oslabeny korozní činností.

Večerní posezení na boudě probíhalo za plně jarního počasí a naši sestavu doplnili Ige a Kristýna z Tartarosu. Spát se šlo na naše poměry brzy – protože na neděli jsme pro naše hosty připravili ochutnávku jihokrasových lokalit.

V neděli ráno dojeli Robert a Winsik a začalo se návštěvou Ponoru (kde na konci tentokrát prý nebylo tradiční jezero), pak exkurze pokračovala ZUBem, kde jsme přemístili další části rozbitého bloku z dna Jižní propasti do Centrálu.

Po obědě jsme za využití lanového žebříku sestoupili větrací šachtou do lokality ZO 6-12 – Mechový závrt. I Mecháč jsme téměř celý prolezli a zaujal nás obří skalní blok spadený na dně Centrálu. Na prohlídku dalších jižanských děr nám už nezbyl čas.

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí

komentářů: 10 ↓

  • 1 Dave Luv // Středa, 2.4.2014 // 14:48

    Kdo plánujete dojít 5.4. na miniakci na ZUB, můžete se zakliknout (vpravo dole v menu). A kdo máte fotky z abstinentského víkendu, pošlete.

  • 2 Robert // Čtvrtek, 3.4.2014 // 9:27

    Tak my tam makáme jak šrouby a ni tam nejsme napsáný, to je drzost 🙂

  • 3 Dave Luv // Čtvrtek, 3.4.2014 // 9:59

    Tak už tam jste 😛

  • 4 Standa // Čtvrtek, 3.4.2014 // 10:19

    Nebo stačilo jen napsat otroci…ti přece jména nemají 😀

  • 5 Dave Luv // Čtvrtek, 3.4.2014 // 10:25

    Tady je aspoň vidět, že naši otroci mají mnohé výsady oproti otrokům v jiných podzemních pyramidách 😛

  • 6 dr. Skála // Čtvrtek, 3.4.2014 // 13:55

    Nepovolil jsem vám chodit do propastí tak doufám že jste tam nebyli smradí

  • 7 Dave Luv // Čtvrtek, 3.4.2014 // 17:02

    No jo, doporučuju přepočítat účastníky nedělní exkurze. Jestli bylo na Mecháči slyšet Huhu hu hůůůůů, tak to nebyla sova.

  • 8 Kuča // Pátek, 4.4.2014 // 6:35

    Smradé…do ani jedné z propastí jsme nesestupovali, dle domluvy !
    Tak nedělej vlny Bído 😉

  • 9 dr. Skála // Čtvrtek, 10.4.2014 // 17:37

    Kučo znám tě nějaký patek a doufám že chudákovy Hadařoví jsi nevzal stopku má ji tam už par let odloženou

  • 10 Kuča // Čtvrtek, 10.4.2014 // 21:07

    Bído, taky Tě nějaký pátek znám, takže Tvoje rejpavý žgryndy mne nerozhodí…
    Pokud je mi známo, tak je jeho Stop Petzl na dně Huhu a jak jsem zmínil, tam jsme nebyli. A i kdybych ji vytáhl, tak mu ji předám…
    Běž se tam přesvědčit a dones mu ji, ale chápu, že z tepla Býčiskalské základny se stopka blbě vytahuje…