Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Trocha tělocviku aneb víkendová akce 15. – 17.3.

Pondělí, 18.3.2013 - 10:57 · Komentářů: 2

Zima ještě nepředala plně své žezlo jaru, mrazivý vítr dával tušit radostné chvilky při navlíkání se do overalů, přesto se nás v sobotu ráno na boudě sešla téměř plná sestava. A když k tomu připočítáme hosty – Leoš, Bob, Růža,  bylo jasné, že blátotěžba v Ponoru půjde jak po másle. Během akce nás navštívil i Zuzanáč se synem.

Zprovoznili jsme novou kladku, takže bláto putovalo od esíčka u ešusu rovnou ven z díry. Na čelbě opět bylo jezero vody. Zároveň probíhalo vyklízení meziskládek z ostatních částí jeskyně. Když všichni vylezli z jeskyně, Bob zůstal před plazivkou pod 2. žebříkem a zkoumal sedimenty a vodu v nich mizící. Po chvíli jsem se za ním přišel podívat a kromě Boba spatřil i jím kopanou díru napravo od žebříku.

Zahájili jsme tak další akci, kdy Bob dole kopal průzkumnou svislici, já těžil bláto z meziskládky pod 1. žebříkem a Dejf obsluhoval kladku. Celkově jsme na povrch dostali 80 kýblů sedimentů. Bob v šachtě zatím nenarazil na nic než sedimenty a snad se v tomto místě bude pokračovat s kopáním a neposlouží jen jako odkladiště bláta z čelby…

Po akci jsme jeli do Vavřince na Večer s jeskyňáři, kde jsme mj. shlédli dobový film zachycující, kterak pán Absolón v Macoše řádil.

V neděli jsme zajeli přiložit ruku k dílu do Závrtu U Hrušky, kde jsme otestovali novou těžební dráhu a vytahali nějakých 50 kýblů ze sondy.

Po pracovní akci následovala odměna zvaná Horní Suchdolský ponor. Při této dávce tělocviku jsem naznal, že co zvládnu zdolat já, musí dokázat opravdu každý nesportovně založený člověk a že bych tak mohl sloužit jako etalon. Všechna ta námaha v nízkých chodbách stála za to – do červena zbarvená výzdoba v dómu Juniorů či prostorná, 21 metrů hluboká propast zvaná Suchdolské Mystérium, zkrápěná vodou, kde je nezapomenutelný pohled ze dna na lezce na vrcholu žebříku – tedy na blížící se světýlko vysoko nad hlavou.

Díky všem za plodný bádací víkend korunovaný exkurzí v krásné lokalitě.

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí

komentářů: 2 ↓

  • 1 Standa // Pondělí, 18.3.2013 // 20:17

    To muselo být parádní! Škoda, že jsem se nemohl účastnit…

  • 2 Zuzanáč // Sobota, 23.3.2013 // 12:16

    Dobrá akce jak za starých časů.Jen tak dále,těším se na další.