Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Viry v jeskyních

Čtvrtek, 21.3.2013 - 19:42 · Komentářů: 2

Viry nepatří mezi klasické organizmy pozorované v jeskyních. Už jenom proto, že nejsou vidět pouhým okem a zároveň nejsou řazeny mezi živé organizmy. Právě proto mě velmi zaujala jejich případná existence a míra prozkoumanosti v jeskyních.  V České republice neexistuje bohužel jeskyně, která by byla prozkoumána pomocí molekulárně biologických metod. Nejbližší od nás je jeskyně Domica na Slovensku a Alpine Ice Cave v Rakousku u obce Werfen. Celkem na světě bylo takto prozkoumáno jen 55 jeskyní.

Viry jsou nejčastěji se vyskytující organizmy na světě, existující pravděpodobně už dříve, než vznikla první buňka. Jsou schopné infikovat všechny typy organizmů. Je tak jasné, že měly a mají silný vliv na ekologické a evoluční procesy (Forterre, 2010). Existuje jen malé množství zpráv o výskytu virů v extrémních podmínkách jeskyní. Pod povrchem Země bylo detekováno velké množství různých virů. Mnoho je infekčních, napadají především hmyz a savce sídlící v jeskyních. Klasickým příkladem jsou netopýři a východonilský virus. Netopýři slouží jako rezervoár virů, které pak infikují i člověka. Jako příklad lze uvést lyssaviry, filoviry a paramyxoviry (Quan et al, 2010). Nejčastější příčinou onemocnění VHF (viral hemorrhagic fever) způsobenou Marburg viry jsou návštěvy jeskyní a dolů v Africe. Zdroj původní infekce je zatím neznámý, nicméně je zřejmé, že v izolovaných částech jeskyní v Africe se nacházejí tyto viry, které mají přímý vliv na jedince vstupující do izolovaných částí jeskyně (Kuzmin et al, 2010).

Zdroje:

Forterre P. 2010. Defining life: the virus viewpoint. Origins of life and evolution of the biosphere : the journal of the International Society for the Study of the Origin of Life 40(2):151-160.

Kuzmin IV, Niezgoda M, Franka R, Agwanda B, Markotter W, Breiman RF, Shieh WJ, Zaki SR, Rupprecht CE. 2010. Marburg virus in fruit bat, Kenya. Emerging infectious diseases 16(2):352-354.

Quan PL, Firth C, Street C, Henriquez JA, Petrosov A, Tashmukhamedova A, Hutchison SK, Egholm M, Osinubi MO, Niezgoda M and others. 2010. Identification of a severe acute respiratory syndrome coronavirus-like virus in a leaf-nosed bat in Nigeria. mBio 1(4).

Tags: Ostatní

komentářů: 2 ↓

  • 1 Saigon // Čtvrtek, 21.3.2013 // 21:19

    To že Marburg postihuje ve zvýšeném počtu lidi co navštívili v těch oblastech podzemí jsem nevěděl. Jako vektor jsou známy opice a hlodavci, ale jak píšeš prvotní zdroj zatím nikdo neprokázal. Naštěstí to není nic co bysme od sebe běžně pochytali navzájem. // Tak jsem proklep wiki a zjistil jsem že v bakalářce kecám, roku 2009 prokázali jako rezervoár Marburgu netopýry: http://en.wikipedia.org/wiki/Marburg_virus_disease#Causes Předtím už 2007 byli na stopě rezervoáru Francouzi. Dobré vědět, ale měl jsem to zjistit tak o rok dřív 🙂

  • 2 Standa // Pátek, 22.3.2013 // 8:06

    Je to tak jak píšeš. 2009 to bylo prokázáno, článek od Kuzmina et al je z února roku 2010, takže výzkum proběhl 2009. Ostatně článek je jako free article ke stažení na internetu zde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2958024/pdf/09-1269_finalL.pdf Druhý článek od Quan et al je také volně ke stažení: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2975989/pdf/mBio00208-10.pdf