Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Vzduch do Nounejmu

Středa, 28.2.2024 - 8:32 · 0 Komentářů

Zdar skupino, přátelé, fanoušci a fanynky zvláště!

Dnes jsme v pěti natáhli Kabuflex 63/50 z Nohlsedů do Nounejmu. Takže se tam dá už makat ve dvou bez zbytečného zadýchávání. Pokud budete mít dostatečně velkou a nabitou baterku, tak i dlouho… A protože nás bylo pět a Krteček je tvrďák, co to na čelbě dá sám s prstem kdekoli, tak jsem (občas z Poličky) tahal já, ode mě to bral Zdenda u Trucchodby nově vyzdobené krásnou korugovanou trubkou u kolejnice, s rumpálem drkotal Kuča a Pyroman to skládal v Centrálu. Lodny i kýble jsou plné.

Abychom mohli těžit zdárně a efektivně až nahoru, musí přijít o tři lidi více. Ještě jeden na čelbu a dva nahoru. A chtělo by to trochu poladit kýble a možná i nějaký přidat. Jinak cajk.

Krteček naznal, že čelba je velmi perspektivní a že tahat CO2 nahoru je sice technicky náročnější, ale lepší. Takže bych zkusil dotáhnout ještě jednu baterii dolů a k ní připojit ten druhý větráček, aby to tlačil ze spoda. A tahat to i shora tím druhým. A bude se nám dobře dýchat všem. A rovnou i v Jóžově dómku. A to za to stojí, ne?

Samozřejmě se pak musí elektrozařízení zas vytáhnout nahoru. Zvážil bych, aby se odnášely oba větráčky i obě baterky do sucha a na nabití po každé akci. Těm olověným to vyloženě prospěje a ten trychtýř na větráčku nevypadá úplně zdravě, takže asi trpí i ten větráček. Jeden zánovní speleovak navíc mám.

Luky, můžeš svařit ještě jeden ten trychtýř na druhý větráček?
Kučo, můžeš ho tam vsadit a otestovat to vytažení CO2 ze ZuBu? Jak dlouho to trvá a jestli je to velký rozdíl?
Může někdo vytahat ty prkna z VyVe, abychom si tam CO2 zbytečně nepřidávali?

Nakonec jsme se u kontejnerů shodli, že to s náma není zas tak špatný. Dokážeme koupit trubku za 706 Kč, natáhnout ji v jeskyni a sem tam k něčemu přidrátovat! Spojky ani objímky potřeba nebyly. A těch 25 m bylo akurát…
Pa!

Tags: ZUB