Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – nové síly dovnitř, zdechliny ven!

Neděle, 30.8.2020 - 21:57 · 1 Komentář

V jeskyni Závrt u borovice se toho téměř půl roku moc neodehrálo. Vzhledem ke koronové době a omezení akcí v jeskyních se zde konaly jen čtyři mikroakce, kdy si spolu zabádali Bob s Míšou nebo Duna s Chroustalem… Vytahalo se za tu dobu celkově 117 lóden…

Už na počátku doby koronové mi napsal Martin, že by se s námi rád podíval do jeskyně a pomohl nám při bádání, v sobotu 29.8. se tak konečně dočkal. Na povrchu jsme si všimli, že si k díře někdo odložil minižebříček a jakousi bombičku. Leč pokus o průnik do díry jsme nezaznamenali.

Ač mělo jít o celoskupinovou akci, pohled do dodla napovídal, že si zabádáme jako za starých časů (Bob, Duna, Dave Luv). Po vypsání bezpečnostních formalit se Duna zanořil do jeskyně a provedl Martina pro trase Centrál – Jižní propast zvrchu – Severní propast – Trucchodba – Nohsledi. Pak už došlo k seznámení se (snad) perspektivními směry našeho výzkumu a Martin se dal do prolongace pravé části „téčka“ v Krtkovce.

Já na povrchu osiřel, když nepočítám hejna bodavého hmyzu – ovšem v civilu se blbě svěšují lódny, pokud člověk chce v tom samém oblečení odjet autobusem. Takže moje nadávky donutily Boba k vynoření se z díry a pak už rychlé práci nic nebránilo. Duna dole objevil mrtvého hlodavce – ale po transportu na povrch jsme ho v lódně nenašli. Rozkládající se tvoreček se tak ze dna propasti vyvezl ještě jednou, tentokrát už bez vytrousení po cestě.

Po pauze a výlezu Východní propastí mi na povrchu pomáhal Martin a kluci v díře těžili vše, co se po minulých akcích nahromadilo vespod propasti. Konečný účet byl pěkných 50 lóden – na to, že jsme končili už v 16 hodin a do díry vlezli až po 11. hodině. Zato jsme se dozvěděl, že skupina nelenila a dobu po zvolnění koronových zákazů využila k opravě střechy na základně, která už byla v havarijním stavu.

Tags: Zprávy z akcí · ZUB

1 komentář ↓

  • 1 Bob // Středa, 2.9.2020 // 6:52

    Další hezká akce…