Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Flascharův důl

Pondělí, 3.8.2020 - 21:23 · Komentářů: 4

V polovině července došlo ke zpřístupnění Flascharovu dolu nedaleko města Odry. Jedná se o teprve druhý břidlicový důl, který byl u nás zpřístupněn veřejnosti (první byla Raabova štola ve Vítkově, která má ale jen cca 70 metrů). Minulý týden jsem se tu byl podívat, když jsme byli na návštěvě rodičů mé ženy.

Flascharův důl se nachází na Veselském kopci. Na Odersku se ve středověku hornictví dařilo a v různé intenzitě se zde těžili nejrůznější rudy, od  poloviny 19. století i břidlice. Nejvýznamnější Oderská lokalita související s těžbou tohoto nerostu se jmenuje Nový svět a nachází se na východním úbočí Veselského kopce, kde je celkem 7 důlních děl, kde se břidlice těžila až do počátku 20. století. Většinou se jedná o krátké průzkumné štoly až na dvě delší štoly, které tvoří Flascharův důl – horní štola Johann a spodní Hortensie.

Obě štoly jsou propojeny větracím komínem. Celková zpřístupněná délka tvoří 400 metrů. Trasa začíná ve spodní štole Hortensie, ze které odbočuje 152 metrů dlouhá sledná chodba sledující ložisko břidlice ukloněné cca 45o. Přibližně v polovině chodby je zkušební nálom, kde se ověřovala kvalita ložiska. Chodba dál ústí do rozlehlé dobývací komory, která je větracím komínem propojená s horní štolou. Komínem je veden čtyřstupňový žebřík, kterým se návštěvníci dostanou do štoly Johann. Zde je další zkušební komora. Další části horního patra jsou prozatím z bezpečnostních důvodů nepřístupné.

Za sebe musím ocenit způsob úpravy celé trasy i profesionální přístup průvodců – žádné betonové chodníčky, barevná světýlka nebo trapné vtípky o trpajzlících s kompletní výbavou. Chodba má přírodní charakter s decentně osvětlenými nejzajímavějšími místy štoly.

Další informace a možnost rezervace prohlídky lze nalézt na tomto odkazu: https://www.flascharuvdul.cz/

Další literatura: Vlastivědné listy (příloha Oderského zpravodaje) č. 145/2020

Tags: Exkurze

komentářů: 4 ↓

  • 1 Standa // Pátek, 7.8.2020 // 20:19

    Pěkné, že něco otevřeli, ale pro našince skoro nemá smysl tam chodit, když v okolí je toho plno bez průvodce. Fotky vypadají jak kdyby byly foceny kalkulačkou 🙂

  • 2 Duna // Pátek, 7.8.2020 // 23:04

    Jéé. A to bys našinci ty lokality mohl i sdělit a případně ukázat i hezčí fotky, že jo? 🙂

  • 3 Standa // Neděle, 9.8.2020 // 21:08

    Pokud máš opravdu zájem, tak můžu poslat do mejlu, takhle veřejně po netu se to nepíše 🙂

  • 4 Bob // Středa, 26.8.2020 // 11:35

    Jj břidlice. Stále krásná…

    Jak zpřístupněné tak nepřístupné štoly mají své kouzlo. Do těhle člověk může vzít manželku a ukázat jí kouzlo podzemí… Nepřístupné mají kouzlo objevování, svobody a volnosti… na druhou stranu mnohdy mnohem větší riziko… Oba pohledy jsou fajn a je dobře, že jsou.