Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Minisetkání jeskyňářů – ZUB

Neděle, 7.10.2018 - 16:05 · Komentářů: 7

Další prosluněná sobotní akce na plošině Skalka byla opět ve znamení souboje s tunami sedimentu a naším dobře známým CO2. A že to byl zápas věru důstojný svědčí i to, že jsme vydrželi celé čtyři rundy, tj. 60 lóden. Zápasu se zúčastnili Bob, Míša a Duna. V průběhu pak krátce sekundoval i Pyroman.
Ze začátku to ale na úspěšnou akci moc nevypadalo. Bob si asi z nostalgie zahrál na Dave Luva a tak trochu po chalupářsku jsme vlezli do díry až na jedenáctou. Ale zpoždění jsme rychle dohnali.
Dnešním cílem bylo rozhodnout, co bude pro nás kopací prioritou pro další akce. Na výběr máme novou Krtčí noru, klasickou čelbu, výklenek pod Východní propastí, nebo prostě kdekoliv jinde v tunách postranních sedimentů dómku Nohsledů.
První útok byl na Krtčí noru vykopanou na posledních dvou akcích. Jde o boční rozrážku z hlavní chodby v Nohsledech o délce 3,5 metru a průlezu 50×100 cm v pískovitých sedimentech. Nebylo jasné, jestli tu Krtek narazil na přítokovou chodbu, nebo jde o boční prostoru dómku. A tak došlo na oblíbenou činnost jeskyňářů – píchání (vrtákem do sedimentu). V přímém směru je pokračování jen asi 30 cm, ale ukázalo se, že prostora se v liťáku zatáčí levým severním směrem, takže to vypadá spíš na chodbičku, i když se postupně zužující nebo minimálně měnící směr o cca 30° vlevo.
Po vyklizení nakopaného krtince u Krtčí nory následoval další souboj na čelbě Nohsledů – sondování ukázalo, že v přímém směru je pokračování jen kolem půl metru. Co je ale mnohem zajímavější, že vrták zajel bez námitek na celou délku jednoho metru do pravé západní stěny sedimentu a taky směrem šikmo dolů do podlahy. Možná se jedná o mohutnou zasedimentovanou studnu nebo v přímém směru chodba klesá rychleji, než jsme předpokládali…

Po tomhle zjištění jsme naznali, že pokud chceme dál pokračovat na čelbě, tak bez prodloužení lanovky to tu budou galeje. Prodloužení ale brání mohutná vrstva sedimentu za Krtčí norou, takže zbytek akce byl ve znamení jejího postupného ukusování.
Vzduch se ale prudce zhoršoval a tak největší dík patří našim plícím, že i v tak zacéóčkovaném prostoru dokázaly vyždímat poslední molekuly kyslíku.
Závěr – dobrá akce, kde jsme si hrábli ke dnu sil, ale s velkou perspektivou do příště.

Náš lódnový vozový park – 15 ks

Vstup do Krtčí nory z dómku Nohsledů

Bob bádá v Krtčí noře

Pohled k čelbě

Čelba dómku Nohsledů

Neprůlezný komínek nad čelbou

Míša kope u vlezu Krtčí nory. Na dně jsme objevili liťák.

Odkopaná stěna sedimentu kudy v budoucnu povede lanovka

 

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 7 ↓

  • 1 Dave Luv // Neděle, 7.10.2018 // 21:52

    Super, díkec za detailnější popis než byl v předchozích reportech, i za fotky z díry, konečně si to člověk dokáže představit.

    Jak že si Bob zahrál na mě. Když prší, tak se převlíknu i za půl hodiny, to u toho nesnídám ;).

  • 2 Standa // Pondělí, 8.10.2018 // 9:03

    Pěkná akce! Jen bych fotky dal do galerie, takto se musí na každou klikat zvlášť.

  • 3 Pavel Krteček // Pondělí, 8.10.2018 // 20:39

    Hezká práce.
    Nepřemýšlíte o znovurozběhání větrání? Přeci jen teď bude období, kdy jeskyně nebude větrat vůbec…

    Jinak bych se chtěl ohradit proti Dave Luv. Myslím, že v článku 303 lóden na ZUBu byla jasně popsána Krtčí nora, a defakto i čelba s komínkem tak, jak se to v oný moment jevilo. Měl jsi video nory a případně další informace jsem posílal mailem i z následujícího víkendu. Že jsi těmto informacím nevěřil, je věc jiná ;). Dokonce jsem tam i popisoval, že se nora stáčí… Tedy sanžil jsi se vůbec udělat z toho všeho obrázek, nebo jsi prostě jen slepě věřil Bobově teorii o Dómku?

    Chápu, že když to napíše Zuzu, nebo nějaký neznámý Krteček, že jsi nedůvěřivý, ale myslím, že svou nedůvěru nemusíš maskovat slovy o detailnějším popisu ;).

    Případně když je problém, s popisem, tak zaveďte, že reporty bude psát víc lidí, kteří byli na akci. Nám ve VOAKu se to osvědčilo. Lidi si potom udělají představu o akci.

  • 4 Dave Luv // Úterý, 9.10.2018 // 1:52

    Nedůvěra? Z tohoto reportu jsem se teprve dozvěděl věci, na základě kterých si můžu udělat obrázek. Napojení na S-J průkop pokračováním Nohsledů, tedy že jde fakt o ten vršek klenby, který byl vidět na V straně s odsednutým sedošem, výšku počvy vůči průkopu, průřez.
    Pokud můžeš doplnit další detaily, budu jen rád. Průběh stropu, zda jsou známky eroze, sedimentární profil? Z fotek mi to dost připomíná Trucchodbu. Jestli je nástup liťák – tak by měl v oné výšce tvořit i V stěnu v pokračování průkopu, ne?

    Že současný S-J průkop vede pod stropní úrovní delšího dómku, na to nepotřebuju Bobovu teorii, to vidím sám. Jen bych být vámi ten průkop už rovnal, tedy začal těžit víc k východu (což jste na této akci začali) – jednak kvůli lanovce, jednak by mě zajímala šířka prostory a jet po liťáku je snažší než kopat prostředkem. A počítám, že když se sníží volná plocha sedoše, tak bude i míň céóčka.

  • 5 zuzu // Úterý, 9.10.2018 // 9:48

    Jen nevím jestli není zbytečné chystat si prostoru na lanovku, pokud nevíme, že to v tom směru fakt bude pouštět. Prvně bych udělala 1-2 rundy a pak zařizovala ostatní. Ale jen na základě píchání roxorem mi hned chystat lanovku přijde zbytečné a předčasné….

    Přeci jen nechci aby se moji oddaní poddaní zbytečně vysilovali 😉

  • 6 Duna // Úterý, 9.10.2018 // 12:42

    Právě proto, aby se Tví poddaní zbytečně nevysilovali jsem pro lanovku!!! Nohsledi klesají a pokračují pod současnou úroveň, jak napovídá dosavadní průběh chodby. Už teď je třetina Nohsledů před čelbou bez lanovky a musí se to tahat ručně. Možná by bylo ještě lepší mít v Nohsledech vozík, kterým by se to vozilo rovnou pod Východní…

  • 7 Bob // Středa, 24.10.2018 // 17:02

    Co se týká vzduchu, tak do toho se plánuji pustit při nejbližší příležitosti na nějaké malé akci bude-li k dispozici jeden až dva pomocníci.

    Lanovka bude jen provizorní řešení, ale myslím, že výrazně ušetří dřinu s dopravou. Měla by být vedená tak, že bude možo nakládat jak z čelby tak z Krtkovky.