Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

S kanónem na vrabce

Sobota, 10.10.2015 - 23:29 · Komentářů: 2

Kanón: georadar zajištěný p. ing. Hruškou z firmy KOLEJCONSULT & servis
Vrabec: jeskyně Závrt u borovice, Moravský kras jih
Datum střelby z kanónu na vrabce: 10.10.2015
Účel: orientační 3D mapa jeskyně, pokus o detekci paleohorizontu / erozní báze

Dave Duna se nedávno v práci seznámil s p. Hruškou a při zavedení řeči na jeskyně zjistil, že p. Hruška se jich za desítky let něco geofyzikálně naměřil. Slovo dalo slovo a bádací trojka (Bob, Dave Duna, Dave Luv) plus Béďa (6-11) přijížděla na ZUB bohatší o geofyzika a zajímavou mašinku.

Nejprve jsme určili a vytyčili oblast 38 x 25 m, která pokrývala půdorys ZUBu s velkou rezervou a zahrnovala i někdejší přítokový žlíbek směřující od severu. Vlastní měření je nejlepší provádět v 5 lidech – dva vytyčují čtvercovou síť pomocí pásma, 2 přenášejí antény a 1 obsluhuje přístroj (spouští měření).

Měli jsme k dispozici 2 typy antén. Nejprve jsme použili ty o délce 180 cm – pomocí nich radar prý dohlédne až do hloubky 120 m. Pomocí pásem jsme označili v jednom směru linie po 4 metrech, které budou procházeny s anténami georadaru přiloženými z obou stran, tedy po 2 metrech. Antény jsme posouvali kolmo na vytyčené linie a každého půl metru proběhlo měření. Ke každé změřené linii jsem zapisoval její číslo a směr. Po několika hodinách byl směr západ/východ hotov. Smotali jsme pásma, vytyčili linie ve směru sever/jih a měřili stejným způsobem. Průchodem křovisek jsme ztráceli hodně času.

Na ZUBu jsme nebyli sami. Kuča vyvenčil rodinu – všichni si prolezli ZUB, takže holky posunuly rekordní zápis nejmladšího exkurzanta v díře. Z boudy došli Dejv a Zuzu a zmizeli s Kučou a Béďou v díře, takže Kučův narozeninový sen o těžbě z Huntuntuntu se dnes dočkal částečného uspokojení. Tahali kýble až na povrch a Zuzu si prolezla jižní větev až po současný konec – pod Vyve. Společnost nám na povrchu dělali Zuzanáč, Katka a kakaový rum 😉

S přibývajícím časem a jen ve 4 lidech jsme museli omezit velikost oblasti pro druhé, detailní měření pomocí kratších antén s dosahem do 30 m. Vybrali jsme oblast 26 x 16 m a místo zhuštění na 1m jsme opět měřili po 2m liniích. Využili jsme vytyčené lajny z předchozího měření, ale s anténou poloviční délky nebylo lehké se jich držet a pár jsme jich přeskočili, naštěstí jsme si toho včas všimli a doměřili je. Na kolmý směr jsme proto použili jinou metodu – měli jsme vytyčené vždy jen 2 linie po 2 m a po měření hned pásma přesouvali, takže antény se přikládaly jen z 1 strany pásma a všude se nemotaly nadbytečné lajny.

Po 8 hodinách bylo měření hotovo. Jakmile p. Hruška zpracuje výsledky, zveřejníme je v samostatném článku. Ještě jednou díky za zapůjčení této hračky 🙂  V průběhu měření se sice na displeji radaru vykresloval mrňavý hloubkový profil ZUBu, ale z té změti teček jsem jako laik opravdu nic nepoznal 😉

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 2 ↓

  • 1 Bob // Pondělí, 12.10.2015 // 15:59

    Člověk by netušil, jak těch pár kg po několika hodinách ztěžkne a jak snadno se dá zblbnout na tak malém prostoru. 🙂

  • 2 Standa // Úterý, 13.10.2015 // 0:28

    Super 🙂 🙂