Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – spojení severu s jihem aneb záhada klacku rozřešena

Sobota, 27.6.2015 - 19:21 · Komentářů: 6

Sobota 27.6. přináší další zápis do historie Závrtu u borovice. K díře jsme se vydali ve složení Adam, Bob, Dave Duna, Dave Luv. Bob vyrobil prodlouženou lopatku, která měla posloužit k průzkumu komínu s klackem v Huntuntuntu. Adam plnil lódny na čelbě, já byl na dně Severní propasti, Bob spravoval schod nad Centrálem kvůli snažšímu průjezdu lóden a Duna se vydal do Huntuntuntu.

Když Duna dorazil pod komín s klackem, udělali jsme zvukovou zkoušku přes puklinu u začátku dráhy – Dunu jsem slyšel srozumitelně, ale ne moc hlasitě. Vyzkoušel jsem ještě zalézt na dno Severní propasti – a k mému překvapení jsem  odtud slyšel Dunu sice nezřetelně, ale výrazně hlasitěji. Řekl jsem mu, ať počká na místě a začal jsem těžit sediment ze dna Severní – z místa, kde se pod jeho vrstvou nachází puklina zakonzervovaná špuntem z trička (dříve zde byla zasunuta hadice). Po chvíli jsem se prohrabal a tričko odstranil – puklina byla stále čistá. Bez problémů jsme se s Dunou bavili a pak jsem zhasl světlo – a viděl Dunovo. Podobně viděl on svítit mě či světlo z foťáku.

Tímto jsme dokázali propojení Severní propasti s Huntuntuntem, byť v jiném místě, než jsme očekávali – jedna z větví Huntuntuntu tedy vede severozápadním směrem a možná tvoří 3. souběžnou úroveň pod spojnicemi Centrál – vrch Severní (horní patro) a spodek Severní – Trucchodba (střední patro). Objevená vertikála je mírně lomená – z obou stran lze dohlédnout odhadem 1,5 m daleko, takže výška dna Severní nad Huntuntuntem je zhruba 3 metry. Duna vytáhl z komínu klacek, o kterém je tak jasné, že se na své místo dostal v době objevu puklinky na dně Severní propasti a jejího sondování.

Pokračovali jsme těžbou z konce severní větve jeskyně a i zde nám štěstí přálo – objevila se volná svislá dutina v průřezu odhadem 40×20 cm, procházející mezi liťáky ve stropní úrovni koncové síňky. Vytahali jsme 3 rundy lóden a další materiál byl předtěžen. Nakousli jsme i otázku uchránění stromu, který nyní slouží k uchycení vrátku – Adam se nabídl se zajištěním vykopání díry pro zabetonování sloupku.

Během akce padaly různé názvy nově objeveného spojení severu s jihem – oblíbenou se stala zkratka Vyve. Bližší podrobnosti o jejím vzniku  se v análech neuvádějí ;). Je nyní třeba dávat pozor při vracení prázdných lóden do Severní propasti – vertikála je zakryta zbytkem starší lódny zatížené kamenem – ztrouchnivělé tričko jsme odtěžili.

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 6 ↓

  • 1 Standa // Sobota, 27.6.2015 // 19:56

    Paráda! Na oslavu jsem do sebe hodil panáka oskerušovice 🙂

  • 2 Kuča // Neděle, 28.6.2015 // 8:44

    Super ! Na oslavu jsem do sebe hodil panáka slivovice 😉

  • 3 marťas // Neděle, 28.6.2015 // 9:12

    Zdar, vždycky jsem tvrdil, že celý ZUB je na jedné tektonice a že se J a S propast spojí v jednu. Je škoda, že se dlouho v Jižní nebádalo a šlo se cestou vetšího odporu a bádalo se v Severní. Kdyby se vynaložené úsilí věnovalo v Jižní, možná by se dnes bylo v objevu, o kterém jsem přesvědčen že pod Skalkou je. Každopádně super a BÁDEJTE. Jižní, to je to pravééééé místo!!!!!

  • 4 Dave Luv // Neděle, 28.6.2015 // 10:47

    Už jsme ve stádiu, že bez aktuální mapy a licích či prosvětlovacích zkoušek budeme dělat zbytečnou práci v místech, kam by se při znalosti směrů chodeb dalo dostat snáze. Např. se teď nabízí těžit ze spodní části Huntuntuntu a Jožova dómku přes rozšířenou Vyve a Severní propast.

    Každý nechť se zamyslí, jak by bádání mohl pomoct. Za sebe budu dále pomáhat těžit sediment a šutry z míst, kde není problém s průlezností, bez ohledu na sever či jih – ať už to je Trucchodba, Dómek nohsledů či bývalé dno Jižní s křížením tektonik.

  • 5 Maty // Neděle, 28.6.2015 // 12:18

    Dobrý! Na oslavu jsem do sebe hodil panáka třešňovice 🙂

  • 6 franci // Neděle, 28.6.2015 // 17:15

    Zdarec, tak nějak se to dalo předpokládat. Třeba to bude nynío něco lépe větrat.