Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

4 lidi, 4 rundy, 44 lóden

Pondělí, 22.6.2015 - 19:49 · 1 Komentář

Z názvu lze snadno poznat, že  sobotu 20.6. jsme strávili na ZUBu – těžbou z koncové síňky Trucchodby. Zde vyhloubená kapsa už pomalu hrozila zřícením stropu, takže plánem bylo ubrat něco stropního sedimentu a balvanů.

Provedli jsme 4 těžební rundy vždy se stejným scénářem – Bob těžba čelby, Duna navěšování lóden na dráhu, já (Dave Luv) svěšování lóden na dně Severní. Takto jsme zaskládali dno Severní propasti 11 lódnami. Následovala změna pozic – dole v Severní lódny navěšoval Míša, nad Severní jsem převěšoval já, v Centrálu Duna a na povrchu byl u vrátku Bob. Když jsem byl na dně Severní, rozšiřoval jsem zvukovou puklinu u začátku dráhy – dosvítit lze horizontálně asi 2 metry a viditelné jsou vrstvy vápence klesající se stejným úklonem jako celá Severní propast a mezi nimi volné pásy.

Postupně se těžba stropního sedimentu změnila v strhávání bloků, z nichž největší má na délku k 50 cm – ten do lódny nenacpeme ;). Také byla kopána sonda směrem vzhůru – její hloubka je 90 cm, průměr dole 60 a nahoře 40 cm. Volná prostora nebyla zatím nalezena. Celková šířka koncové síňky je nyní 180 cm, hloubka 120 cm a max. výška odhadem 230 cm.

Tags: Zprávy z akcí

1 komentář ↓

  • 1 Kuča // Úterý, 23.6.2015 // 6:41

    Hodně poctivá miniakce !
    Super výkon, jste dobří !
    Do ´´Silvestrovskýho okýnka´´ nalijeme kanystry vody a budem číhat na vodopád 🙂