Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – žádný kýbl a 70 lóden

Pondělí, 15.12.2014 - 0:50 · 1 Komentář

Ano, na bádací akci jsme v sobotu 13.12. žádný kýbl z díry nevytáhli. Ráno jsme se na ZUBu sešli Bob, Climber a Dave Luv a zkompletovali další lódny, aby mohly být nahrazeny všechny kýbly na trase jeskyní. Postupně přišli Standa, Pavel, Kuča a hosté Martin s Verčou – které Kuča potkal na srazu trabantistů.

Otestovali jsme nový vrátek nad Severní propastí – převěšování lódny na horní lanovku není snadný úkon, takže věšinu času se na tomto pracovišti vyskytovali 2 chlapi. Martin s Verčou si prolezli díru a Verča pak zůstala na čelbě, kde si vyzkoušela, jaké to je se prokopávat do míst, kde ještě žádný člověk nebyl. Těžili jsme chodbu pokračující z koncové síňky Trucchodby, v plném profilu.

Původní předpokládané ohraničení chodby se ukázalo být tvořeno shluky bloků, z nichž ten největší po levé straně měřil 80x50x50 cm. Byl úspěšně rozbit na menší kusy a vyvezen na povrch. Během akce se dobře vystřídaly směny – odešel Climber a Pavel, přišli Saigon, Erik a Zuzanáč. Postupně se však začal projevovat problém na dráze, kdy se v místě spoje segmentů nad hranou Trucchodby zasekával vozík. Proto jsme obětovali rudého škorpióna Kuču, který v daném místě ležel a vozík přizdvihával.

Bob po akci proměřil současné pracoviště – chodba má od hrany u vstupu do Dómku nohsledů délku 160 cm, šířku 130 cm a max. výška je 155 cm. Mezi vápencovými bloky se občas objevují mezery nevyplněné sedimentem. A poprvé se na čelbě vyskytl alochtonní materiál, vzhledem připomínající ostrohranný štěrk.

V noci došlo k nezvyklému jevu, kdy Kuča odpadl pro únavu, nikoliv pro přemíru alkoholu. Nejmenovaní škodolibci pak zkoušeli jeho bdělost prazvláštní metodou, což bude jistě brzy prezentováno v galerii. V neděli pak po rychlé domluvě se Skiritem část skupiny navštívila jeskyni Malý lesík.

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí

1 komentář ↓

  • 1 Bob // Čtvrtek, 18.12.2014 // 16:15

    Jj, jedna z nejlepších akcí tohohle roku.