Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Miniakce na Ponoru

Pondělí, 11.8.2014 - 19:41 · 0 Komentářů

Druhou srpnovou sobotu jsme se na základně sešli ve složení Dave Luv, Jirka (Climber), Zuzanáč a Jana. Po nějakém roce jsme si zabádali v Novodvorském ponoru, který se nachází pár desítek metrů od základny. Podnětem k tomu byla anomálie, kterou Zuzanáč zachytil virgulováním v místech komínku před Cestou vyvolených (Kulichův komínek).

Jirka si prolezl jeskyni včetně Cesty vyvolených a Zuzanáč vylezl do síňky při základu komínku, těžil sediment z vyšších úrovní a my ostatní jej transportovali do Vánoční síňky. Při pohledu zespodu je v prostoře komínku patrné stropní korýtko vedoucí do více směrů. Celkem bylo přesunuto 10 lóden sedimentu a k tomu jeden větší blok, který původně vypadal jako liťák. Těžbou se stal nestabilní a byl shozen dolů, aby nespadl na hlavu náhodnému kochači se krásami Cesty vyvolených 🙂

V galerii se můžete podívat na kanálky, které se v komínku skrývají za množstvím sedimentu. Ani jsme v díře dlouho nepobyli, když se přihlásil tradiční céóčkový bolehlav. Na povrchu jsme si chtěli prohlédnout Zuzanáče v akci s proutkem v ruce, tedy při virgulování. Jen co jsme začali, došel k boudě jiný Proutek – jeden ze zakladatelů SHKB a také Janinka, takže jsme zavzpomínali na staré časy na Skalce a probrali, co nového se událo za poslední roky jinde v krasu.

V neděli miniakce pokračovala, tentokrát ve složení Zuzanáč, Kuča a Jana – vytěžili dalších 20 lóden z prostory komínku, takže deponie ve Vánoční síňce je plná.

Tags: Zprávy z akcí