Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – další metry na obzoru

Pondělí, 14.7.2014 - 19:04 · 0 Komentářů

V sobotu se konala bujará oslava čtvrtečního objevu volného dómku na ZUBu po nějakých 10 letech. Podrobnosti typu kdo koho jak pozvracel je asi zbytečné psát. Na neděli 13.7. bylo v plánu pokračování v bádání a po plodném týdnu člověk očekával množství nadšených jeskyňářů, kteří budou chtít přidat další metry k čerstvému objevu.

Dojel jsem s Davem D odpoledne na otočku na ZUB, abychom si vychutnali tu atmosféru radosti z objevu – a už v lese jsme potkali dva notně nalomené jedince. Předpokládali jsme, že jdeme pozdě a akce už skončila – leč oni ještě jaksi k díře ani nedorazili. Zabavili jsme jim slivovici a došli na ZUB. Zde jsme potkali Standu u vrátku a v díře pracovali Bob, Míša a Adam. Saigon už prý odešel a jinak se nikdo na objev nepřišel podívat. Mezitím dorazili zmínění dva veselí pánové a zatímco jeden vysílením usnul, druhý předváděl estrádu jak vystřiženou z pořadu Rozjezdy ochlasty, který kdysi běžel na TV H@vna.

Standa musel odjet a my s Davem se vydali na výšlap údolím Říčky. Bob, Míša a Adam zmizeli v díře a byli velice úspěšní. Během dne vytahali spoustu plných nádob, které jsme různě ponechali v jeskyni během objevitelského nadšení. Bob zahloubil plazivku do Dómku nohsledů, aby ji mohli využívat i urostlejší jeskyňáři a úspěšně domlouval chobotu ke zvětšení jeho výšky (žádný dvojsmysl v tom nehledejte).

K velkému postupu došlo v koncové síňce Trucchodby – zatímco suťový kužel zajišťující snadný přístup do Dómku nohsledů byl zatím ponechán, těžili chlapi ve zbytku síňky nalevo od něj. Po odstranění nánosů sedimentů vykouknul korozně vytvořený komínek, vedoucí do výšky 1,5 m, postupně se zužující. Hlavně však došlo k odkrytí pokračování Trucchodby – vzhledově má stejný profil jako její hlavní část před zalomením vlevo. Sediment je od stropu odsednutý místy až o 10 cm a lze nahlédnout asi 1m daleko do pokračování, které míří trochu vlevo od současného směru síňky, tedy mírně se vrací naproti původnímu směru chodby.

Vytěžit všechen sediment ze „spodní“ síňky a „horního“ dómku bude jistě trvat ještě mnoho akcí, ale jelikož v dómku nebylo roxorem dosaženo skalního dna, lze předpokládat, že se postupným těžením spojí se síňkou do opravdu velkého podzemního dómu.

Tags: Zprávy z akcí