Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Céóčkové bádání a exkurze na severu

Pondělí, 26.5.2014 - 19:21 · 0 Komentářů

Na předposlední květnový víkend byla svolána oficiální akce SHKB, leč v sobotu ráno to na ZUBu nebylo nijak poznat. Do díry jsme vstoupili v minisložení Bob, Dave D, Dave Luv a nejprve chtěli změřit hloubku částečně odhaleného pokračování propástky v Jižní – pomocí olovnice vytvořené z balónku a cívky. Jak už to v takových případech chodí, balónek vhozený ze dna Jižní přes převislý blok se zaklínil a nešel vytáhnout žádnou metodou, která nás v tu chvíli napadla – přímo nad pokračování propástky se zatím není možné dostat. Takže Míša bude muset po koloběžce oželet další hračku 😉

V další hodině Bob rozbíjel kameny na dně Jižní propasti a my Dejvové vytahovali kýble z Centrálu; posléze jsme se vrhli do Trucchodby a za pramalého objemu dýchatelného vzduchu pokračovali v těžbě. Vytáhli jsme 15 kýblů a zjistili, že už byla 1 hodina, tedy je čas na oběd. Po vylezení z díry jsme venku našli čekajícího Regina, kterému Kuča asi taky řekl, že dnes bude na díře dříve než my, tak kolem deváté 😉

Konečně se začaly ozývat známé zvuky a k díře dorazili Kuča, Lukin a Erik. Nespali na boudě, nýbrž dali si na dagmarácké základně souboj alkoholových dovedností „jih proti severu“ – na výsledek bylo třeba počkat až do ranních hodin a disciplína skončila nerozhodně, Kuča a Maty však hrdinně reprezentovali svá družstva až do úplného konce. Rozjařený reprezentant jihu chtěl na ZUBu pokračovat disciplínou „pojídání klobásy“, leč nenašel se dobrovolník, který by si to s ním rozdal.

V nejlepším jsem z akce musel odejít. Postupně se od bujarých radovánek přešlo k těžbě – rozhodli jsme se z Trucchodby provést zkušební vrt do propástky v Jižní, který by minimálně zajistil lepší přísun vzduchu na čelbu. První pokus proběhl v místě vytipovaném podle letošní mapky ZUBu – leč ani 60 cm vrták nestačil na proražení skály do propástky. Další 2 pokusy proběhly v místě, kde se Trucchodba lomí do pravého úhlu – ani zde vrták nevylezl ve volné prostoře. V pokusech budeme na dalších akcích pokračovat s delším vrtákem.

Odpoledne se k bádací sestavě přidali Dejv, Zuzanáč a Jana – ovšem na čelbě to díky céóčku prý už byl úplný hardcore a otázka přísunu vzduchu do Trucchodby se opět stává aktuální, aby se nám z Boba a Dejva D nestali zombíci. Postup na čelbě o 50 cm a chodba se začíná zvětšovat co do šířky i výšky. Den byl zakončen posezením na Hádku.

Na neděli Kuča domluvil s Jindrou exkurzi na topasácké lokality. Navštívili jsme Kamenný ponor, který se typově podobá Novodvorskému Ponoru, ovšem díky technickým vychytávkám zde těžba probíhá rychlým tempem. Pokochali jsme se krásnou výzdobou Němcových jeskyní 1 a 2 a proplazili se i do třetí z nich. Akci jsme zakončili výpomocí při těžbě v Závrtu u hrušky – i zde lze sledovat ohromný postup od naší předchozí návštěvy před rokem.

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí