Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Jeskyně Zoluška Moldavsko

Neděle, 18.5.2014 - 20:18 · Komentářů: 4

28.4-9.5. jsem se zúčastnil výpravy do Moldavska. Prioritním cílem byla návštěva jeskyně Zoluška a průzkum vinných sklepů Cricova, keré jsme původně chtěli vypít. Když jsme ale sklepy projížděli autem, protože délka sklepů je asi 120 km a jen šampaňského je zde přibližně 1,3 mil.láhví, jsme se spokojili pouze s ochutnávkou. Dále jsme se podívali na technické kuriozity, jako zbytky odpalovacích sil na rakety, lanový most odnikud nikam a do monastýrů Butuceni a Saharna. V okolí Butuceni se nachází velké množštví vápencových dolů. Vápence jsou třetihorní a mnohem měkčí než čtvrtohorní, proto se lehce opracovávají na stavební materiál (cihly).


Jeskyně Zoluška (znamená v překladu Popelka),se nachází na okraji krivského sádrovcového lomu, 1,5 km severozápadně od vesnice Criva, bričanského [Briceni] okresu v Moldavsku.

 

Sádrovce se zde ukládají v hloubkách od 3 do 20 m. Jsou překryty vrstevnatými hlínami a čočkami lomových vápenců, písky s vložkami oblázků a hrubého písku, sprašovitými písčitohlinitými půdami. Horní část vrstvy sádrovců je složena z bílých a šedě žlutých hrubě krystalických sádrovců, místy zmačkaných v záhyby v důsledku procesů hydratace. Níže se ukládají málo zrnité sádrovce. Vrstva sádrovců je submeridionálními zlomy rozbita na bloky a zavodněna. Lom odkrývá sádrovec do hloubky 12 – 15 m. Lom se udržuje v pracovním stavu odčerpáváním vody (v řádu 20 tisíc m3/den) a díky tomu dochází k poklesu vody i v jeskyni. Jeskyně je založena v horní části sádrovcové vrstvy. V klenbách jejích mnoha galerií se objevují překrývající vápence nebo hlíny. V podstatě využívá puklin se směrem 20-50, 290-310°. Jeskyně se skládá z velkých sálů, galerií a užších chodeb, které je spojují. Největšími sály jsou Antický sál (délka 100, šířka 15 – 25 m, výška 1 – 8 m) a sál Černovických speleologů (170 m, 25-35 m, 3-5 m). Morfologicky je jeskyně velice různorodá, lze pozorovat korozní vertikální štěrbiny, ale také chodby korozivně-erozivního původu. Ve velkých galeriích jsou dobře vidět stopy opracování vodními toky (římsy, erozní úrovně, druhotné zářezy a jiné). V jeskyni je známo více jak 20 jezer delších jak 12 m. Hloubka jezer nepřesahuje 2 m. Na dnech chodeb a sálů jsou uloženy pestrobarevné hlíny a po stěnách a stropech se objevují hlinito-kalcitové útvary. V západní části labyrintu se vyskytuje zvýšený obsah kysličníku uhličitého (do 3 %), tomuto místu jsme říkali gazový sifonik. Jeskyně byla objevena v roce 1977. V současné době je dle informací od místních jeskyňářů zmapováno 88 km tohoto unikátního labyrintu jeskyně.

jeskyně Zoluška  monastyry Butuceni a Zaharna  sklep Cricava různé zajímavosti

Tags: Exkurze

komentářů: 4 ↓

  • 1 Dave Luv // Pondělí, 19.5.2014 // 9:47

    Předpokládám, že název „sál Černovických speleologů“ nemá souvislost s moravskými jeskyňáři a jejich občasným výskytem v černovické léčebně 😀

  • 2 Zuzanac // Pondělí, 19.5.2014 // 10:02

    Název v originále je: Черновицких спелеологов. Jinak ho dostal dřív než se u nás začala vyskytovat tato zábava. 🙂

  • 3 Jožin // Středa, 21.5.2014 // 18:38

    tak to jo 🙂

  • 4 dr. Skála // Čtvrtek, 22.5.2014 // 12:05

    tak tady jso moje fotky .
    http://bidab.rajce.idnes.cz/Moldavsko_2014/
    http://bidab.rajce.idnes.cz/Jeskyne_Zoluska/