Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – zával na čelbě

Pondělí, 14.4.2014 - 0:00 · 1 Komentář

Titulek zní trochu bulvárně, leč nikdo z nás v sobotu 12.4. nedošel ke zdravotní či jiné újmě. Pouze jsme na čelbě Trucchodby po odtěžení několika decimetrů hustého jílu narazili na zával, kde jsou jednotlivé bloky tak slisovány, že s nimi nelze hnout. Horké zprávy z čelby přináší Bob:

Truchodba po zúžení – délka cca 1 m – přešla v menší síňku délky zase cca 1 m, která je ve směru čelby uzavřena kamennou zátkou!!! Odtěžena je celá pravá strana, čelo tak 20-30 cm slisované kameny. Na začátku zahloubena cca 20 cm pod úroveň původní chodby. Levá strana není dotěžená. Pokračování může být tedy dolů nebo doleva. Pokud tam není hliněné pokračování, je to tak už jen na cca 6 lóden a bude vyklizeno. Pak budeme muset rozklovat vrtačkou zátku.

V průběhu dne byla vytuněna horizontální část Trucchodby pomocí prken, po kterých se posunují lódny přichycené na laně. Odpoledne se k sestavě Bob, Dave D, Dave Luv, Zuzanáč, Kuča, Marťas přidali i Dejv a Zuzu a těžba tak plynule probíhala z Trucchodby i Jižní propasti.

Postupně dochází těžením rozbitých bloků ke spojení dna Jižní propasti a propástky v Jižní do jedné větší prostory – je už možné i vybírat některé bloky spadlé do propástky, její prozatímní dno pokryté vrstvou kamenů je už jen o nějaký metr hlouběji než zasedimentované dno Jižní.

Zuzanáč na povrchu prováděl hledání anomálií pomocí virgule a v oblasti Jižní propasti prý zaznamenal 2 anomálie, které se od sebe vzdalují a jedna z nich se ostře stáčí vlevo a obloukem pokračuje někam směrem ke žlíbku na Kolíbkách, zatímco druhá neopouští jižní směr. Promítl jsem si ona místa do nové mapky ZUBu a pokud se nejedná jen o zbožné přání, mohlo by to znamenat, že Trucchodba bude před závalem kopatelná směrem vlevo. Toto ověříme už na příští akci.

Tags: Zprávy z akcí

1 komentář ↓

  • 1 Standa // Pondělí, 14.4.2014 // 16:15

    Spíš namazaný Dejv 😛 Zítra to zapijem!