Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Trucchodba na pokračování

Neděle, 16.2.2014 - 21:55 · Komentářů: 4

Co musí splňovat víkend, abych ho mohl označit za plodný? Stačí k tomu pár drobných radostí, které se odehrály v půli února – pořízení kvalitní akuvrtačky, nějaké to otlučení kolen při plazení v podzemí a minipostup na naší lokalitě.

V neděli 16.2. jsme se na ZUBu sešli v počtu 2 kusů – Dave Luv (poznávací znamení – děrolezec montérkový) a Dave D (děrolezec s rudým novým overalem, po akci barva kamuflována do odstínů šedé). Vytáhli jsme minule natěžený sediment z Centrálu – kde mě zaujala svislá puklina ve výklenku používaném jako odkladiště věcí.

Pokračovali jsme se zahlubováním koncové části Trucchodby, když mě napadlo prosondovat litou skálu v levé části. Pod stropem liťák opravdu byl, ale o něco níže jsem se přes dokonalé přírodní maskování probořil do písčitého sedimentu. Znásobili jsme těžební úsilí a zjistili, že původně předpokládaný konec Trucchodby v levé části byl ve skutečnosti jen uzavřen skalním břitem, za kterým se strop zdvihl do původní výšky (45 cm). Postupně jsme zprava doleva strhávali sediment v oblasti „zubu“ – u stropu písčitý, níže hlinitý a vespod jílovitý. Občas se objevily černé vrstvy, které vypadaly jako popel.

I v nově odhaleném profilu se strop Trucchodby prudce snižuje a bude nutné pořádně zahlubovat. Směrem doleva jsme nestihli vše odtěžit, takže dobře kopatelná hlína čeká na příští těžany čelbiče. Celkem jsme dnes ZUB ochudili o 30 kýblů sedimentů, z toho 23 bylo vytěženo až na povrch.

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 4 ↓

  • 1 Bob // Neděle, 16.2.2014 // 22:48

    Pořádný kus práce. Skoro vám závidím, že jsem nemohl být s vámi, ale doufám, že si to příští týden vynahradím.

    Abych řekl pravdu, moc si neumím představit, jak to tam teď vypadá, kde jste vlastně kopali… Holt musím to do konce týdne vydržet…

  • 2 Dave Luv // Neděle, 16.2.2014 // 23:32

    Když si vybavíš koncový bod Trucchodby, který’s ještě viděl – tedy část vpravo, dříve nazývanou „přítokový kanálek“, tak jeho levou stěnu těžíme, čímž rozšiřujeme konec Trucchodby zprava doleva.
    Na 2. fotce je vpravo nahoře schovaný ten hrnec v tomto bývalém „kanálku“, nyní výrazně zahloubeném a pravá hrana břitu, který je vidět vlevo, uzavírala původní průřez vstupu do kanálku.

  • 3 Bob // Pondělí, 17.2.2014 // 9:52

    jj já to první pochopil, že jste prohlubovali levou stranu té velké prostory

  • 4 Dave Luv // Pondělí, 17.2.2014 // 11:37

    Na 2. fotce je vidět i naše zahlubování bývalého „kanálku“ – korýtko jdoucí k pravému okraji fotky. Tentokrát si to na čelbě skoro celé odmakal David – já byl jen lódňan tlačič, kolena jsem měl po sobotní akci tak v háji, že jsem nedokázal v Trucchodbě déle ležet 😉