Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Pracovka, exkurze a lijavec

Středa, 23.5.2018 - 12:21 · 0 Komentářů

V pátek jsme dali sraz Pod Hádkem a pak se přesunuli na boudu ve složení já, Dejv, Luboš a Šlimec. Tento večer byl trošku komornější. Ale i tak jsme přátelsky popili, zabékali si a povídali si až do prvních slunečních paprsků. Vstávání v sobotu bylo trošku náročnější, ale zvládli jsme to, počkali jsme ještě na Péťu s Luckou a vyrazili k Zubu. Cestou se nám ztratil Luboš, ale byli jsme v klidu, posledně udělal to samé a u díry byl dřív, jak my – jenže tentokrát byl střízlivý a tak k díře dorazil o čtvrt hodiny později, ze směru, že nikdo nepochopil, jak se tam dostal a ještě se slovy, že párkrát cestou aj běžel 😀 hold i orientační smysl potřebuje nějaké podpůrné kapaliny.

U díry na nás už čekal Kůča s rodinou, dvě jeho známé z ČT, Pavel, Pyroman a později dorazil ještě Petarda a Zuzanáč. Čelbu si zabral Dejv a neb tam bylo dost lidí, šla jsem na exkurzi s Péťou a Luckou do Jožova dómku. Plán byl, že se pak půjdeme rozdýchat a vystřídáme kopáčskou četu, ale už k tomu nedošlo. Vylezli jsme z díry, najedli se, odpočali si a chystali se na další směnu – dolů už vyrazil Luboš a Péťa. Když náhle se oblaka zatáhla a spustil se velmi prudký a vytrvalý lijavec. Marně jsme se snažili pouklízet do bezpečí co nejvíce civilního oblečení, déšť neustával, vrhli jsme se pod plachtu na kolečko, ale co čert nechtěl i ta má své nejlepší dny za sebou. Začali do nás bušit kroupy a v tom přišla zpráva od Věrky, že se asi cestou na Zub ztratila, no lepší situaci si asi neumíte představit. Kroupy ustaly, ale déšť vypadal, že se jen tak nevzdá – zahájili jsme ústup. Věrku našel cestou k autu Pavel a odvezl ji na boudu. Já s Luckou jsme, zpočátku tiše, později i nahlas, trpěli na dešti a čekali, kdy vyleze Péťa s Lubošem. Podle informací od ostatních, měli vědět, co se na povrchu děje, ale opak byl pravdou, nakonec jsem pro ně musela slézt. I přes nepřízeň počasí, jsme cíl akce splnili. Péťa s Lubošem vylezli se spokojeným výrazem na tváři, že ten obr mazlík na čelbě je konečně zcela obnažen. Souběžně s čištěním mazlíka se během akce začišťovaly aj stěny Východní – prostě neudělalo se teho úplně nejméně. A tak jsme zamkli díru a vydali se na klouzavou cestu k boudě.

Naštěstí skupina co vyrazila před náma už řádně roztopila boudu. Kamna nebyla téměř vidět, jak byla kolem nich rozvěšená spousta durch mokrých věcí. Zato na lavicích svítila bílá těla jeskyňářů. Všici mokrý, unavení a že se mělo jít ještě na exkurzi do Malého lesíka?? No morál byl silně na nule !! Ale dorazil zpět Kůča a začal pozvedávat morálku, spolu s Lubošem, který do tý díry prostě chtěl (kdo ho znáte, dovedete si to představit). Morálku nám zvedl aj předseda, který dorazil a vrhl se do boje s džunglí před boudou ( ještě, že tak, v pátek jsme se báli, že pokud pod ty obří lopuchy zapadne Luboš, už ho nikdy nenajdem). Další, kdo pozvedl morálku byla Nicol, která nám dovezla výbornou bábovku a Věrka nás osvěžila domácím chlebem a domácí paštikou. A bylo rozhodnuto: natloukly se další hřebíky na trámy kolem kamen, sušení civilního oblečení se pozastavilo – primární včil byly overaly. Plán byl stanoven: za hodinu má dorazit Šlimec, do té doby nám snad oschne většina věcí a vyrazí se. A tak se i stalo. Všici nakonec byli nadšení, že jsme vyrazili. Krásná jeskyně, výborná prolézačka, užili jsme si to. Až kolem půlnoci jsme dorazili zpět na boudu, najedli se a opět jsme přátelsky popili, zazpívali si a popovídali zhruba do tří do rána.

V neděli jsme se postupně vytráceli, ale prvně jsme se ještě spolu nasnídali a i na pár písniček u ohňa ještě došlo. Víkend jsme zakončili pivkem a topinkou Pod Hádkem a vyrazili jsme do Brna.

No, co dodat. Byl to víkend plný nástrah od počasí, morálky na nule, ale i pořádně nastartované. Proběhlo družení se za deště pod jednou děravou plachtou, mákli jsme v jeskyni, užili si exkurze a aj ta kytárka se vytáhla. Zkrátka, bylo to VY-NI-KA-JÍ-CÍ !!

Během víkendu se ukázali:
ZO 6-08 – Šlimec
ZO 6-21 – Luboš
ZO 6-26 – Dejv, Zuzu, Věrka, Zuzanáč, Pavel, Kůča s rodinou + 2, Standa, Kač s Najdou
Bezpartijní – Péťa s Luckou, Yvet, Nicol, Petarda, Pyroman

 

Fotky od Luboše

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí