Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Jižanský punk s Ochozáky

Pondělí, 23.6.2014 - 21:08 · Komentářů: 3

O našich sousedech ze ZO 6-11 toho běžný jeskyňář příliš neví – nejspíše si vybaví krásně zdobenou Ochozskou jeskyni, zařízení pro automatizované měření skapu a hydrotematicky zaměřené odborné články. Jelikož jsme sousedé, proč se vlastně neseznámit. Dave D domluvil s Béďou (6-11) společnou akci našich skupin, kdy v sobotu 21.6. předvedeme hostům naše lokality a v neděli se podíváme do Ochozské jeskyně.

V sobotu dopoledne jsme na naši základnu přijeli s trojicí Béďa, Helča a Pavel – a provedli budíček našim spáčům (Kuča, Lukin a Adam, který je s námi poprvé na jeskyních). Následovalo převlečení do overalů a Dave D provedl Béďu, Helču, Pavla a Adama Novodvorským ponorem. Já tradičně hosty zvěčnil ve stavu před a po zablácení. Jeskyně tentokrát byla milosrdná – na konci bylo jen bláto, nikoliv hluboké jezero. Cestou vyvolených se zvládli vysoukat všichni a mohli jsme srovnávat její obtížnost s podobným místem v Ochozské jeskyni – Pochvou.

Kuča s Lukinem mezitím vyřezávali skupinový totem, jehož hlavní motiv připomíná nedokončený znak skupiny Tři sestry. Prostě takový běžný jižanský punk 🙂

Po obědě jsme se po zarostlém lichtenštejnském chodníčku přesunuli na ZUB. Nejprve jsme vytahali plné kýble z Centrálu a pak hostům ukázali i druhou naši díru. Zatímco na Ponoru byla úroveň céóčka vysoká, na ZUBu šlo v Trucchodbě opravdu o céóčkové orgie a nejen hosté začali odpadat 😉 Večerní program tak neproběhl v duchu vypitých hektolitrů alkoholu, ani se nekonala návštěva dalších děr – tak brzkou večerku plošina Skalka dlouho nepamatuje.

V neděli nás Helča a Béďa provedli Ochozskou jeskyní. Vstoupili jsme Labyrintem, u propasti Sedmičky zafantazírovali, jaký typ přemostění by se zde nejlépe vyjímal a postupně jsme sestoupili až k nejužšímu místu – legendární Pochvě. Zaujal jsem doporučenou supermaní sjezdovou polohu s levou rukou u těla a pravou nad hlavou a sjel do hlubiny – krásná skluzavka 🙂  Jelikož naše skupina oplývá z většiny štíhlými jedinci, nebylo nutné nikoho prošlapávat.

Přes Německý sifon jsme prolezli na místo, kde končí turistický okruh při dni otevřených dveří – ke Smuteční vrbě a Křtitelnici. Přes Starou Ochozskou jsme došli do Zkamenělé řeky – zde jsme si prohlédli současné pracoviště ZO 6-11 s koncovou sondou. Jeskyně tak již není speleologickou konzervou. Na závěr jsme v Tanečním sálu vyzkoušeli své pěvecké dovednosti – s Kučem jsem si střihnul Průšu a sborově jsme pak všichni dali Husličky.

Díky za pěkný víkend a těšíme se na další společné akce v budoucnu.

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí

komentářů: 3 ↓