Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Lanovka na ZUBu a tančení na ledu

Neděle, 2.2.2014 - 19:42 · Komentářů: 10

Sobota 1.2.2014 začala dle častého lednového scénáře – jako předvoj na ZUB dorazila trojice Dave Luv, David D. a Bob. Tentokrát bylo cílem zaměřit směrování Trucchodby kompasem a provést náčrtek a přeměření nových prostor – toto provedl Bob a zjistil, že chodba má JV směr. Doma jsem pak  jednotlivým oblastem v náčrtku upravil proporce a orientaci.

Taktéž Bob sestavil lanovku pro transport kýblů, která začíná pod komínkem v Severní propasti a končí v Centrálu. Nyní tak lze plynule těžit z Trucchodby na povrch jen v 6 lidech.

Po příchodu zbytku skupiny jsme lanovku úspěšně otestovali – zhruba 60 kýbly. Ve všem tom shonu jsme lanovku zapomněli vyfotit ;). Postupně se všichni vystřídali na čelbě a pokračovali v zahlubování Trucchodby – ovšem někteří při zatím rekordní naměřené hodnotě CO2 na ZUBu – 4,95%. Trucchodba v původní šíři profilu po 1,5 m končí a po pravé straně se rýsuje zasedimentované pokračování.

Během akce zároveň proběhla druhá letošní řádná schůze SHKB, při níž naše řady posílil Zuzanáč (znovuvstoupením do skupiny) a jeskynní nováček David D. Počet členů SHKB tak dosáhl kapacitních možností základny 🙂 .

Večer jsme si pod Bobovým a Kučovým dohledem procvičili vázání uzlů, což postupně přerostlo do volné zábavy, kde lze hlavní události shrnout rovnicí litr myslivce + klobása na stole = letící vidlička + posunutá kamna.

Na neděli jsme měli domluvenou exkurzi a i když venku přes noc při teplotě pod nulou pršelo, v okolí boudy to nevypadalo nějak tragicky. Proto jsme nechápali telefonát Lukina, který líčil, jak půl hodiny jel trasu od boudy do Ochoze. Chvíli poté jsme i my ostatní nasedli do aut… a začala ta pravá taneční ledová šou. Lukin nelhal a Kučův mercedes při sjezdu zatoužil nahlédnout do potoka pod cestou, což jsme mu nedovolili a ručně mu vysvětlili správný směr.

Po těchto událostech už nezbyl morál k cestě na sever krasu, takže jsme víkend zakončili na Hádku.

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 10 ↓

  • 1 Dave Luv // Pondělí, 3.2.2014 // 21:43

    Doplnil jsem fotky z těžby i z adrenalinového sjezdu kopce do Ochoze. A Trucchodba má svou první orientační mapku 🙂

  • 2 Erik // Pondělí, 3.2.2014 // 22:06

    Akce na kterou člověk bude opravdu vzpomínat, ač jsem tam nemohl být celý víkend. Avšak i tak to bylo velmi výživné 😀

  • 3 Dave Luv // Pondělí, 3.2.2014 // 22:26

    No jo, tys vlastně přijel až při prezentaci klobásy a ještě sis pak musel z Hádku vyšlapat kopeček, aby sis mohl zatančit s autem 😉

  • 4 francimus // Úterý, 4.2.2014 // 15:33

    Ono se to nezdá, ale karbidka taky spotřebuje docela hodně kyslíku. Na takovou práci jsou dobrý spíš čelovky….

  • 5 KvM // Úterý, 4.2.2014 // 15:34

    Tyjo, tak s tím autem jste měli celkem kliku! BTW – jde celý objev (plazivka, síňka a Trucchodba) ještě prohlubovat? Z fotek to není poznat a původní odhad byl tuším 1,5 metru výšky…

  • 6 Standa // Úterý, 4.2.2014 // 16:05

    Franci: zas tak blbí nejsme, byla tam jen kvůli focení

  • 7 Dave Luv // Úterý, 4.2.2014 // 16:22

    Pro Karla – mírně zahloubit lze ještě přelom plazivky a síňky – tam při těžbě spadne hodně sedimentů a po akci je nutné to znovu vybírat. Na fotkách tak není vidět puklina vespod síňky.
    Dále lze ještě vybírat dno u pravé strany Trucchodby. Po těžbě je pak nutné čistit i začátek za hranou. A přítokový kanálek na konci Trucchodby zažil jen pár hrábnutí před focením – tam vzhledem k jeho šíři doufejme, že se bude dát jít hlouběji než ve zbytku chodby 😉

  • 8 Dave Luv // Úterý, 4.2.2014 // 16:27

    Těch skoro 5% CO2 opravdu nebylo naměřeno při puštěné karbě 😉 Tu jsme si vzali jen na zkoušku nasvícení při focení.

  • 9 francimus // Úterý, 4.2.2014 // 21:01

    Pak je vše v pořádku, ať se práce daří.

  • 10 Dave Luv // Středa, 5.2.2014 // 16:38

    Doplnil jsem do galerie mapku ZUBu se zaznačenou Trucchodbou a též foto bráchů podoveralníků 🙂