Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – otevření Trucchodby

Pondělí, 27.1.2014 - 18:06 · Komentářů: 17

Neděle 26.1.2014 byl den, kdy na území jižní Moravy vrcholil příliv chladného vzduchu – jen parta cvoků se v -13 °C může vydat k jeskyni. Půl hodiny trojici Zuzanáč, Dave Luv a host David zabralo otevírání zamrzlého deklu od ZUBu. Bob nemohl ráno nastartovat auto, takže přijel o chvíli později, ale pár ranami se mu povedlo domluvit přimrzlému vstupu do díry. Z boudy přišli Dejv a Zuzu – venku ponechaný teploměr prý zamrzl na -20 °C. V průběhu akce došli i Standa a Kuča.

Naštěstí na místo u vrátku začalo svítit slunce, takže jsem postupně rozmrzl natolik, že jsem v průběhu akce ani nepotřeboval se jít ohřát do díry. Nejprve jsme vytahali minule předchystaných 13 kýblů ze dna propasti a zahloubili plazivku pod síňkou na plný průřez. Host David nám půjčil céóčkoměr s rozsahem do 10% a hned jsme jej instalovali do síňky. Ze začátku akce bylo v síňce 3,9% CO2, postupně jeho koncentrace poklesla na 2,8% a ke konci akce opět stoupla na 3,7%. Bob po zbytek dne neopustil síňku (jako bývalému potápěči mu ani takto vysoký podíl CO2 nedělá problém) a odtěžil zbylé sedimenty.

Síňka má u stropu průřez 1,2 x 1,2 m a směrem dolů se zužuje. Výška je asi 2 m, takže se zde člověk bez problémů postaví a může porozhlédnout. Ve spodní části byla odhalena drobná puklinka široká 5-12 cm, orientovaná ve směru spojnice obou propastí. Vyplněná je kamením a jílem a částečně zasahuje do obou bočních stěn. V horní části síňky jsou ve vápenci viditelné zbytky černého materiálu – snad břidlice, o rozměrech 0,8-1,5 cm. U stěny se okrově žluté sedimenty loupaly ve svislých pásech – což by oproti původním předpokladům napovídalo o horním plnění prostory.

Poté se začalo těžit pod stropem na straně naproti vstupní plazivce – kde volný strop pokračuje horizontálně a dno za vstupní hranou mírně klesá. Začala se tak rýsovat chodbička, kterou Bob nazval Trucchodba – jako reakci na všechny nás negativisty nevěřící danému místu ;o).

Šířka Trucchodby činí cca 1 metr – z obou stran chodbičky je litá skála. Sedimenty jsou od stropu odsednuté místy k 5 cm, jinde téměř vůbec. Prvních 40 cm chodbičky bylo prokopáno v celém průřezu, ale zase postupně zaneseno spadaným nakopaným materiálem. S přibývající vzdáleností Bob nekopal sediment na jejím dně v plném rozsahu, ale držel se stropu, výška chodbičky je odhadem 50 cm. V horní části průřezu byl snadno kopatelný hlinito-písčitý sediment, zatímco vespod se nachází jílovitá vrstva. Zajímavé je, že v sedimentech se nacházejí kousky již výše zmíněné břidlice a vápencových kamenů, což by naznačovalo i někdejší intenzivnější a přinejmenším občasné proudění vody.

Za celou akci jsme vytahali 121 kýblů. Bob dle svého odhadu chodbičku prokopal do vzdálenosti 1,70 m. Již za týden budeme pokračovat v odhalování tajemství Trucchodby, která odhadem směřuje někam pod Centrál. Přesnější směrování zkusíme určit na příští akci pomocí kompasu.

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 17 ↓

  • 1 Dave Luv // Úterý, 28.1.2014 // 21:24

    Doplnil jsem fotky zachycující průběh těžby chodbičky.
    Na stropě síňky i po levé straně začátku Trucchodby lze vidět účinky eroze.
    U minulého článku tolik komentářů a teď je tu ticho – přitom tato akce potvrdila, že bádat v této části ZUBu nebyla ztráta času.

  • 2 Standa // Úterý, 28.1.2014 // 21:30

    Už jsem si říkal kde jsou fotky!

  • 3 Dave Luv // Úterý, 28.1.2014 // 21:46

    První fotku Trucchodby jsem přidával už o půlnoci 😛
    I když máme desítky fotek, tak převážná většina je kvůli špatnému zaostření nepoužitelná. A také jsme museli přemýšlet, co je vlastně na které fotce zachyceno ;o).

  • 4 Standa // Úterý, 28.1.2014 // 22:03

    Tak příště to napravíme 🙂

  • 5 Dave Luv // Úterý, 28.1.2014 // 22:13

    Pokud zařídíš výměnu vzduchu v nových prostorách, aby na snímcích nebyly mlžné pásy, tak bude náprava snadná 😛

  • 6 Zuzanac // Úterý, 28.1.2014 // 23:00

    Co tak šnorchl.

  • 7 Dave Luv // Středa, 29.1.2014 // 9:46

    Nebo by Bob mohl používat rebreather 😉

  • 8 Bob // Středa, 29.1.2014 // 10:03

    No, možná to není až zas tak úplně blbej nápad. Stačilo by mít tak 3-4 m vrapový hadice a vydechovat přes to do vedlejšího prostoru. Ideálně přes nějaký vhodný náústek a nebo mít nějakou kapsli se sušidlem a vydechovat přes to. Problém je, že všechny dejcháky, plynový masky atd. jsou dělaný opačně – aby se filtroval nadechovaný vzduch, ale my potřebujeme čistit vydechovaný.

    Další problém je, že je tam možná po práci nejen zadýcháno, ale i prach (je mi to divný, ale zase vím, jak mám po akci zanesený nos zevnitř).
    No bude to chtít to nafotit v klidu, když bude víc času a člověk nebude tak zadýchaný.

  • 9 Standa // Středa, 29.1.2014 // 10:27

    Tak musíme nechat nejdříve dole chvíli foťák na odmlžení a pak tam jít fotit se zatajeným dechem 🙂

  • 10 BoB // Čtvrtek, 30.1.2014 // 12:38

    Tak jsem udělal filtr se sušidlem na masku. Tak uvidíme jak to bude fungovat…

  • 11 Marťas // Čtvrtek, 30.1.2014 // 18:50

    Zdar, a proč si do ZUBu nevezmete ten ventilátor, co máme na boudě pod lavicí? Tím by se tam dal natlačit čerstvej vzduch a dalo by se tam bez problémů dýchat a i fotit. A nebo ho už někdo ukradl?

  • 12 Marťas // Čtvrtek, 30.1.2014 // 19:05

    Nicméně si myslím, že je to stejně zbytečná ztráta času a hlavně energie a úsilí v této části jeskyně kopat a tahat sediment ven. Dle mého názoru a zkušeností, je celej ZUB na jedné tektonice a tím pádem bych kopal jinde to znamená v Jižní propasti. Zaprvé se dá tahat sediment mnohem z menším úsilím ven a za druhé je to stejná tektonika na které je Trucchodba. Proto se dá předpokládat, že jak Trucchodba, tak i Jižní propast se v nižších patrech stejně spojí v jednu propast!!! Tak proč se dřít, když v Jižní propasti máme zaklíněný balvany a minimálně sedimentu a je vidět dalších x decimetrů až metrů?????

  • 13 Standa // Čtvrtek, 30.1.2014 // 20:06

    Marťas, i kdyby tam ventilátor byl, tak nemáme dost kopaflexu ne? A není ten ventilátor náhodou ruční? Stejně zatím není potřeba, vzduch bude přes zimu v cajku, ale až se oteplí, tak to bude horší. Ináč mě teda přijde logičtější se dřít v Severní, pač jak píšeš se to dole spojí a tak je lepší dřít dole a né nahoře. P.S. doufám, že to bude i tvoje úsilí časem 🙂

  • 14 Marťas // Pátek, 31.1.2014 // 9:33

    No právě, je na ruční pohon a kopaflex se dá koupit, ne? Stejně bude potřeba, pokud se na ZUBu bude kopat i nadále.
    Dole???? Když by se Severní a Jižní znivelovala, tak věřím tomu, že jižní bude hlubší. A tím že je to zařícená puklina a je v suťovisku vidět dál, tak si myslím že by bylo lepší a snazší kopat právě v Jižní.

  • 15 Marťas // Pátek, 31.1.2014 // 9:45

    P.S. Rád bych, aby to bylo i moje úsilí.A věř mi, že mně strašně trápí, že vám nemůžu pomoct. Bohužel mám takovou práci jak mám a zatím bohužel pro mě, to vychází tak, že vždycky když je kopací akce, tak mám po noční. Včil bych taky dojel strašně rád, ale zatím to vypadá, že budu zase celou noc za volantem. pokud ne, tak se určitě ukážu.

  • 16 Dave Luv // Pátek, 31.1.2014 // 11:13

    Chlapi, každej sediment odstraněnej z díry je dobrej, zítra se nás beztak sejde tolik, že budeme těžit v obou propastech.

    Hloubkově jsou trativody na dně Severní zhruba na úrovni toho zaklíněného šutru v nejužším místě propástky v Jižní (což je 4 metry pod ústím propástky). A trocha špekulativního virtuálního jeskyňaření – Trucchodba může výškově ležet na úrovni toho nového výkopu ve dně Jižní, ale směrově jde jinam (podle Boba směr SV, podle mě jde síňka spíše na VJV), takže tuto oblast Jižní míjí a směřuje někam zhruba pod Centrál. Bez kompasu se to blbě určuje, holt Severní propast leží na SZ od Centrálu a uklání se k Z.

    Součástí akce bude i směrové zaměření Trucchodby, Bob vezme kompas.

  • 17 Standa // Pátek, 31.1.2014 // 12:59

    Howgh, zbytek piště do mejlu.