Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Taková blbodíra :o)

Neděle, 22.9.2013 - 15:18 · Komentářů: 7

Vymodlená, taková blbodíra! Tímto výrokem se jistá krasová legenda zapsala do análů v severní části krasu pár týdnů před velkým objevem v této jeskyni.

Do Vymodlené jsem se chtěl již déle podívat. Jde o menší jeskyni, kde po objevu dómu „Osmdesátka“ správa CHKO zavedla určitá opatření, aby nepřišla k úhoně bohatá výzdoba. Při psaní těchto slov se mi nevím proč vybavil osud jistého Pytlíku.

Využil jsem pozvání Libora, který potřeboval pár pomocníků na úklidové práce v jeskyni. V sobotu jsme za SHKB dorazili v počtu 6 osob (Dave Luv, Lukin, Erik, Kuča, Bob, Zuzka) a nejprve jsme navštívili punkeváckou základnu. Zde mě zaujaly vymoženosti moderní doby, které na Ponoru nemáme – tekoucí voda a splachovací WC.

Na rampě před Michálkou jsme se navlékli do overalů a Libor nás provedl Michálkou. Začali jsme v části jeskyně, která ještě před několika lety sloužila jako zrárna sýrů Niva (dokud to nezakázali úředníci z Bruselu). Otvorem ve zdivu jsme se pak protáhli do zadní části jeskyně a podlezli betonovou stěnu do zbytku jeskyně.

Výzdobu Michálky si můžete prohlédnout na fotografiích – zajímavá je i sintrová stěna s podpisy „objevitelů“.

Kuča neodolal vábení komínu, který prý nebyl v posledních desítkách let zkoumán – takže jej zdolal volným lezením a hlásil, co nahoře vidí – stalagnát a jinak hov*o.

Z Michálky jsme šli delší cestou kolem Rudoleckého propasti na Vymodlenou. Uvnitř už byl Milan a bádal v sondě. Libor nám ukázal v Osmdesátce krásnou výzdobu tvořenou mj. tenkými stalagnáty. Je zde třeba dávat pozor, aby člověk neopatrným pohybem krápníky neočesal.

Účelem naší akce bylo dostat vytěžené kameny z dómu před vchod jeskyně, což jsme po pár hodinách zdárně provedli. Bob při tom i stíhal zahlubovat začátek sondy. Z dómu jsme vyvezli 13 koleček balvanů a ze sondy 4 kolečka sedimentů.

Cestou zpět na základnu jsme to vzali kolem Jezevčí jeskyně. Po dohnání nikotinového deficitu a naplnění žaludků jsme Libora pozvali na exkurzi do našich blboděr na jihu krasu – s Kučou a Zuzkou si prolezl Novodvorský ponor.

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí

komentářů: 7 ↓

  • 1 libu // Neděle, 22.9.2013 // 20:29

    Prý: Úderná sestava SHKB před Michálkou – nepřivlastnili jste si něco co vám nepatři?? 😀

  • 2 Dave Luv // Neděle, 22.9.2013 // 20:38

    No koledoval sis o to, takže tě vylučuji ze skupiny a přidávám rovnici:
    Libor + úderná sestava SHKB = blbodírobadatelé 😀

  • 3 Standa // Neděle, 22.9.2013 // 21:01

    Pěkné fotky a jistě i akce! Nevěnujíc se výrobě alkoholu, bohulibé to činnosti, jel bych taky 🙂

  • 4 Zuzu // Neděle, 22.9.2013 // 21:25

    jo jo, byla to supr akce, ale pro mě byl nejsilnější zážitek to, o čem je zmínka až na posledním řádku článku 😀

  • 5 Dave Luv // Neděle, 22.9.2013 // 21:39

    Jak se ti líbila Cesta vyvolených a všudypřítomné blátíčko 🙂 ?
    Asi brzo zavedu fotosoutěž „Čuňas Ponoru“ – zatím s přehledem vede můj brácha, který po návratu z díry musel vlézt u boudy do sudu s dešťovou vodou. A i pro něj to byl silný zážitek. A při uvíznutí volil stejné vulgarizmy jako já 😀

  • 6 Zuzu // Neděle, 22.9.2013 // 21:53

    Tak zasviněná jsem byla slušně i na obličeji 😀 a zamotala se mi a slepila bahnem přilba k drdolu, takže s tím Erik hodnou chvíli zápasil aby mi ji sundal a už byla řeč i o nůžkách ale nakonec to zvládl 😀 a Cesta vyvolených? Myslela jsem že tam zůstanu, ale Kuča mi jasně řekl že chce jít ven, takže musím taky abych ho tam neblokovala 😀 😀

  • 7 Dave Luv // Neděle, 22.9.2013 // 22:06

    Škoda že to není zachyceno na fotkách, jistě bys byla vítězkou ženské kategorie 😀
    Až bude bádačka v Ponoru, jsi srdečně zvána a udělám ti pamětní foto „před“ a „po“ (nůžky pro jistotu vezmu) 🙂