Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Výroční schůze 2013 + bádací akce 9.2.

Neděle, 24.2.2013 - 11:36 · 0 Komentářů

Dne 9.2. proběhla výroční schůze ZO 6-26.

Hlasováním byli přijati čekatelé Radegast a Dejf za řádné členy a řady čekatelů rozšířili 2 zájemci – všem známý Erik a já (Dave Luv) jako úplný jeskynní nováček.

Řádní členové si pak zvolili nového předsedu – rozdílem 1 hlasu se jím stal Standa. Následovala volba do ostatních skupinových funkcí. Z Kuči se za všeobecného veselí stal revizór.

Po schůzi se část z nás vydala na bádací akci do Ponoru.  Spolu s hosty se nás sešel dostatečný počet na plynulý posun vaniček s blátem z konce jeskyně na meziskládku pod žebříkem.  Vytěžili jsme nějakých 25 vaniček. Jelikož zrovna probíhalo tání, dalo se očekávat, že v koncovém polosifonu bude nějaká ta voda. Bylo jí 20 cm a nebylo tak možné prolézt do koncové úžiny.

Po skončení blátotěžby jsem neodolal nabídce prolézt si celou jeskyni. Když mi Kuča v půli cesty ukázal nenápadný otvor, zmohl jsem se jen na „si děláš kozy“. Zmizel v plazivce a já to též risknul. Cestu vyvolených jsem směrem dolů bez problému zdolal a mohl se tak přesvědčit, kolik vody stojí v koncové části jeskyně. Při lezení zpět Cestou vyvolených Kuča hekal jako ženské tenisové reprezentantky, i řekl jsem si, že návrat asi nebude taková sranda. A skutečně, povedlo se mi v těsném prostoru přilepit do bláta. Ač abstinent, na boudě jsem pak do sebe hodil něco rumu na oslavu úspěšného návratu z jeskyně.

Večer se Kuča s Jožanem starali o dobrou zábavu,  v duchu hesla „více bádání a méně chlastání“ :). Následující ráno bylo těžké, ale nakonec jsme všichni zvládli vstát a přemýšleli, co s načatým dnem. Kuča nastartoval svůj mercedes a jeli jsme okouknout situaci do hospody u Němců – kde jsme však nenarazili na předpokládanou spoustu jeskyňářů na domluvení nějakého toho exkurzu.

Nakonec jsme skončili na základně zpřátelené skupiny a pomohli spočítat netopýry při revizním sestupu. Jediný Kuča do jeskyně nešel – na jeho čtyřkolém miláčkovi se přestalo točit jedno z kol, takže měl po náladě. Naštěstí to byl jen chvilkový vzdor jeho vozu a v pořádku jsme se odpoledne vrátili na boudu.

Tags: Zprávy z akcí