Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Dětský den na ZuBu

Neděle, 1.3.2020 - 2:01 · Komentářů: 3

Trochu mě překvapilo, že u ZUBu stojí jen Bobovo auto a Dave Luv sám tahá lodny, které mu dole plní stálice Bob a Duna. Bob přijel už v 7 ráno, v 9 Duna a Dave Luv, já po půl jedenácté. Začal jsem vysypávat, zatímco část mého potomstva (žena jela skialpovat) začala pracovat na přípravě oběda a část fascinovaně čuměla do díry (později i napichovala prázdné lodny). Za chvíli přijeli komplet Kučerovic, čímž účast završili. 6 dospělých (Bob, Duna, Dave Luv, Pavel Ob., Kuča a Verunka K.) a 6 dětí (Šimon, Mikuláš, Stella a Světlana O. a Karolínka a Anetka K.) Jo, a ještě Limeta Faheroz, která se chovala tak intenzivně, že se asi ani neměla kdy vyčůrat. Což odnesla Anet.

Dole „se“ bádalo.  „Rozkleplo“ se pár kamenů, které byly příliš velké na vytažení při minulých akcích. Pak se začal upravovat výlez z Krtkovky. Při jedné z minulých akcí Míša zvětšil vlez, ale hned u vstupu zůstaly dva veliké balvany, se kterými nešlo hnout a ztěžovaly přetahování lóden. Tak se musely rozklepnout taky. A když se z boční stěny nečekaně sesunul kus hliněného sedimentu a odsunul nárazem překvapeného Boba o dvacet centimetrů, došlo k vyčištění okolí vstupu až na litou skálu. Pak se pokračovalo s úpravou dna v chodbě za Dómkem nohsledů tak, aby se zde postupně dalo procházet. Tato práce se ale nepodařila úplně dokončit, protože otázka, jak vlastně vypadá čelba Krtkovky, byla svůdná…Vypadá to, že se Krtkovka rozděluje na dvě chodby. Křížení chodeb je ve tvaru T. Krtčí chodba (spodní nožička T) je propojka na hlavní chodbu, kde jedna část (do leva) vede pravděpodobně k Nohsledům a druhá pokračuje do neznáma. Chvíli tam kutal i Šimon (10), který dokázal bez pomoci vykopat i vytáhnout minimálně pět lóden. Na konci akce, bylo rameno vedoucí do masivu zahloubeno o cca 70 cm. Metrové vrtané sondy do obou pokračování chodby nenarazily na odpor, takže můžeme dál pokračovat… 🙂 Na čelbě v chodbě za Dómkem nohsledů si zakopala Karolínka (10) a sama vykopala šest lóden. Anetka (8) nahoře dokázala sama (pomohli jsme jen při záseku lódny a samozřejmě jsme nenápadně hlídali každý její pohyb) vytáhnout plnou střední lódnu. Čímž vyhecovala i Šimona a Karolínku, kteří to dokonce dali pod 5 minut 😀 Bob musel dole asi trochu trpět, ale nesl to statečně. Dorost je třeba a příště snad vylepšíme koordinaci dětských prací díky komunikaci tak, aby nezdržovaly 🙂

Celkem jsme 29.2.2020 vytáhli 101 loden. Trochu nás sužovala žízeň, což zachraňoval Dave Luv svou minerálkou. Hodně jsme se nasmáli.

Kučerovi odjeli trochu dříve, aby stihli připravit svůj byt na natáčení. Díru jsme zavřeli kolem 18. h. Příjemná akce, kterou si snad užili všichni. Moje děti chtějí co nejdříve jet zas. Vypadá to, že budou mít (a nejen ony) příležitost každou poslední sobotu v měsíci.

Tags: Zprávy z akcí · ZUB

komentářů: 3 ↓

  • 1 Dave Luv // Neděle, 1.3.2020 // 9:53

    Super, a koukám, že kromě rekordu ve vytažení lódny nejmladší jeskyňářkou máme i další – report napsaný ještě v noci po akci 🙂

  • 2 Bob // Neděle, 1.3.2020 // 20:52

    Krásná akce. Supr děcka… 🙂

  • 3 Pavel Obrdlík // Neděle, 1.3.2020 // 21:29

    Děkuji Bobovi za doplnění detailů z dolního pracoviště.
    Desetina loden od děcek, co se šly jen podívat dolů, je celkem slušný výkon. Vidím potenciál veliký 🙂