Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

archiv Rudolfa Petřvalského

Pondělí, 11.7.2011 - 20:27 · 0 Komentářů

V květnu 2011 jsem se zúčastnil výpomoci vyklízecích prací, a za těchto okolností jsme spolu s Dušanem Petřvalským nalezli válečné pozůstalosti jeho dědy, který byl účastníkem národního protifašistického odboje v období 1944-45 na území Ostravy a Valašska, především ve Val. Meziříčí.

Souhrn: Pan Petřvalský (nar. 27.1.1921 †12.5.2008) působil od května 1944 v operační skupině pod vedením Michala Malíka. Vykonával odbojovou (diversní a záškodnickou) činnost a také se významnou měrou podílel na odhalení a likvidaci nebezpečného konfidenta brněnského gestapa Františka Šmída, který byl v interní evidenci Geheime Staatspolizei registrován jako V-mann der Stapoleitstelle Brünn (značka) Tarnbezeichnung B-105. František Šmíd byl chladnokrevně pracující agent placený gestapem, který se záhy osvědčil jako nejschopnější zrádce odboje. Výsledkem jeho práce bylo vydání na smrt mnohých z řad ilegálních pracovníků v okruhu severní Moravy i Valašska. Z pramenů se lze též dozvědět že usiloval o špionážní infiltraci do štábu 1. Československé partyzánské brigády Jana Žižky, kde měl v zájmu odstranit vrchního velitele (důstojníka ruské armády) D. B. Murzina. To se mu však díky zásahu Malíkovi skupiny sice nikdy nezdařilo, avšak i po Šmídově smrti Němci díky získaným informacím zdecimovali a zabili řadu partyzánů i jejich podporovatelů (např: Otílie Petřvalská †1944 koncentrační trábor Manthausen) včetně většiny ze skupiny Michala Malíka. Na pana Petřvalského vydalo gestapo zatykač, ten se však stihl se společníkem Bilíčkem včas stáhnout do ústraní lesů a vzápětí opět zapojit do odbojové činnosti. V závěrečné fázi války se účastnil operací Sovětské armády až do úplného osvobození. Šmídovo tělo bylo krátce po jeho odstranění objeveno a vykopáno oddílem Waffen-SS při zatýkání Malíkovi odbojové skupiny a pohřbeno na hřbitově ve Val. Meziříčí. Po konci války bylo exhumováno pro sepsání protokolu.

Z textových materiálů archivu je velmi cenný zejména strojoví soupis osobních svědectví zúčastněných incidentu. Dále některé osobní dokumenty, fotografie, kniha Ploština v Plamenech (autoři: Vladislav Vaňák a Josef Figlas, 1948) sepsáno na základě výpovědí svědků i účastníků odboje na Valašsku. Je vhodné další detailnější zpracování archivu. Závěrem velmi děkuji především Dušanovi i kamarádovi Zdenkovi Petřvalskému †2011 za důvěrné přátelství i umožnění prostudování a oskenování jejich rodinné památky.

1) Fotografie z archivu Rudolfa Petřvalského

2) Expozice 1.Československé partyzánské Brigády Jana Žižky

Tags: Ostatní