Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Mikroakce a zamoření ZUBu mravenci

Čtvrtek, 28.6.2018 - 20:01 · Komentářů: 2

V sobotu 23.6. jsme měli s Dejvem sraz na Staré osadě, kde jsme se nalodili do 202. Od ostatních cestujících jsme se vyznačovali především tím, že jako jediní jsme věděli jak správně postavit baťohy aby ve všech zatáčkách zůstaly na místě a nemuseli jsme je neustále narovnávat – už asi máme nějaké zkušenosti 🙂 Po příchodu na ZUB jsme se ještě nasnídali a pak hurá do díry.

Neb na akci nikdo jiný kromě nás nedorazil, rozhodli jsme se trochu poškládit stěny ve Východní. Dělá se tam lépe v malém počtu lidí – asi je pochopitelné, že se blbě dělá když vám lódny létaj na hlavu, takže jsme využili situace. Zaměřili jsme se především na stěnu hned naproti slezu, ve které je spousta volných bloků. Nicméně jsou větší než jsem si myslela, takže jsem sundala jen jeden větší a ty ještě vetší tam stále drží. Překvapením bylo když na mě uprostřed stěny vypadl malý valounek místy zabarvený do černa. Čekala bych ho více ve stěně podél liťáku než zde, ale o to víc mě teď láká vyčištit celou Východní, myslím, že to co se tam odhalí bude ještě zajímavé.

Po vytahání rundy na povrch jsme si dali sváču a rozhodli se dolů instalovat žebřík, dno Východní je stále níž a stěny dál, tak aby se lépe (a bezpečněji) lezlo. Co jsme ale nevěděli, že v žebříku se uhnízdili mravenci a tak jsme si úspěšně celé mraveniště přenesli do jeskyni (možná dvě – hrnuli se ven z obou tyčí). Kvůli žebříku jsme se rozhodli ještě trochu zakrojit dno, ale už nás tlačil čas, takže s umístěním žebříku si budeme muset příště ještě trochu pohrát.

Kolem půl6 jsme zamykali díru a vyráželi na občerstvení Pod Hádek. Na povrch jsme vytahali dvě rundy a jedna zůstala nakopaná a nachystaná dole. Tak snad příští akce bude ve větším počtu a postoupí se jak ve Východní, tak v Nohsledech. Sedimentu se všude poflakuje dost a dost 😉

 

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 2 ↓

  • 1 Maty // Pátek, 29.6.2018 // 14:02

    Ten žebřík je mi nějakej povědomej. Kde už jsem ho jen viděl….

  • 2 Standa // Pátek, 29.6.2018 // 18:10

    Že by v Křížovkách? 🙂