Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Další vytěžená tuna

Úterý, 2.5.2017 - 19:00 · 1 Komentář

V sobotu 29.4. jsme si na ZUBu udělali miniakci ve složení Bob, Dave Duna, Dave Luv, Míša a Standa. Dopoledne přijeli i Kuča a Pyroman s rodinami a také Skirit (6-12) – čímž bylo možné při 5 lidech v díře a 2 na povrchu těžit tak vysokou rychlostí, že v jeden čas lítaly lódny tempem 2,5 minut na kus.

Po pauze tempo zvolnilo, protože bylo třeba rozbíjet kamenné bloky, vystupující ze zahlubovaného dna chodby z Nohsledů. I když – výraz chodba asi není úplně přesný. Postupujeme vpřed kolem pravého liťáku, takže Bob provedl sondáž na levé straně – a ani roxorem nenašel protější stranu chodby. Na výšku má průkop kolem 190 cm (nejsme ale na skalním dně, nýbrž zahlubujeme na stejnou úroveň s Nohsledy). Celkově mohlo jeskyni opustit nějakých 6 rund lóden, 13 kusů v každé, takže tunu jsme dnes mohli vytěžit. Zbývá asi 150 cm k dosažení čelby v plném výškovém profilu.

V pondělí si ještě Bob s Míšou a Katkou udělali mikroakci a vytáhli poslední rundu lóden až na povrch. Také zkusili změřit šířku chodby ve 2 místech – v prvním přesahuje 270 cm (ani s roxorem nenalezena protější stěna), ve druhém bylo stěny dosaženo – šířka je tam 2 metry. Taktéž v sobotu došlo k otestování vozíku k dráze, který Bob vytisknul na 3D tiskárně – mohl by sloužit alespoň k převozu více prázdných lóden současně při miniakcích. Leč oproti klasickému vozíku se zasekával, takže nebyl nasazen do ostrého provozu.

Tags: Zprávy z akcí

1 komentář ↓

  • 1 Bob // Čtvrtek, 4.5.2017 // 15:50

    No, tuna… 13 lóden x 6 rund x 20 litrů x 1.3 hustota tak to klidně mohly být skoro i tuny dvě.

    Hodně krásná akce. Všem dík. 🙂