Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – chodba na obzoru

Neděle, 21.2.2016 - 20:25 · 1 Komentář

V sobotu 20.2. jsme po delší době udělali tradiční miniakci, co se složení týče – Bob, Dave Duna, Dave Luv. V 10 hodin jsme otevřeli díru a začali tahat první rundu lóden z Dómku nohsledů. Překvapil nás mohutný skap v díře, kde v Centrálu a Jižní propasti po 2 dnech dešťů doslova crčelo ze stropu. Naopak v Severní propasti bylo sucho, z přítokového komínku nepadla ani kapka.

S druhou rundou lóden přišel Kuča, takže jsme ji vytáhli ve čtyřech. Nadále těžíme pravou stranu Dómku nohsledů až na úroveň dna síňky pod ním – takže se nám obě prostory spojují v jednu velikou. Schody vytvořené v sedimentu pro přístup do dómku před několika měsíci jsou minulostí – člověk nyní má hlavu ve výši někdejší sedimentární výplně dna dómku. Co do vzdálenosti jsme už pod skalními břity, které dříve tvořily obtížně průleznou přepážku v závěru dómku. Roxor při zabodnutí do dna snadno proniká sedimentem a zastavuje se nejčastěji po nějakých 70 cm zřejmě o spadané bloky schované v sedimentu.

Při obědové přestávce nám Duna prozradil, že končí s jeskyňařením, tedy dnešní miniakce byla jeho posledním bádáním na ZUBu. Do budoucna ti Dave přeji stejně úspěšné překonávání životních výzev, jako když jsi v Trucchodbě zdolával plazením metry s plnou čtyřicetilitrovou lódnou před nosem.

Před Dunovým odchodem jsme ještě vytáhli třetí rundu lóden a nakoukli do pokračování Dómku nohsledů, které má charakter chodby se sedimentem odsednutým od stropu i boků. Stropem prochází výrazné erozní korýtko. Hodně se však lišily naše odhady, do jaké vzdálenosti lze dohlédnout, než je výhled zastaven zaoblením stropu v dáli – padaly odhady mezi 3-7 metry. Co do šířky se tipy různily od 70 cm celkově po 70 cm na každou stranu od nejvyššího středového místa. Duna navrhnul pracovní název Rozlučková chodba.

Kuča v mezičase pokračoval rozbíjením kamenů ve Vyve. Větší placák odmítal puknout, ale pak mu domluvil Bob. Celkem jsme tak se 4. rundou lóden na povrch dostali i 10 kýblů kameniva z Vyve. Ke konci už sice Kuča skřípal zuby, neboť akce trvala výrazně déle než předpokládal, ale dal to. O tom holt miniakce ve třech lidech jsou – tedy spíše byly, pokud s Bobem neseženeme místo Duny třetího do party, kdo s námi někdy i těch 10 hodin v jeskyni vydrží. Díru jsme opustili po 20. hodině. Pozitivním zjištěním je, že ač georadar v této části ZUBu nic neukázal, jsou před námi další metry snadno kopatelného sedimentu.

Tags: Zprávy z akcí

1 komentář ↓

  • 1 Bob // Pondělí, 22.2.2016 // 11:00

    JJ, Odhady se liší, ale já si tam vzal metr (teda dvoumetr) takže po změření 30 cm od stropu je šířka chodby 140 cm. Délka je významě delší než ony použité 2 m. (měří se to ale blbě protože je to jenom spára nad sedimentem),