Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Zimně exkurzní ZUB

Úterý, 5.1.2016 - 18:49 · Komentářů: 2

První sobotu roku 2016 jsem (Dave Luv) došel na ZUB v tradičním čase a kde nikdo, tu nikdo. I dal jsem se do boje se zamrzlým zámkem a přimrzlým deklem od díry. Po chvíli se podařilo a hle, na obzoru člověk. Byl to Marťas, který to vzal přes boudu a prý se tam dozvěděl, že část lidí už na ZUB odešla – leč žádní se za celý den neukázali ;o).

O něco později došel Bob a nakonec i Kuča, Matúš (6-08) a Staňa. Došlo k předpokládanému scénáři – s Bobem jsem začal přesouvat lódny na dno Severní propasti a zbytek skupiny se vydal na exkurzi do Jožova dómku. Céóčko prý tentokrát nebylo ve vyvětrané jižní větvi tak hrozné jako jindy, všichni zvládli úžinatý Huntuntunt bez problému. Jen Matúš prý víc funěl, asi není ze severu krasu zvyklý na céóčkové blbodíry ;o).

Ve dvou nebylo možné pokračovat v transportu lóden ze severní větve, takže Bob spravoval ukotvení posledního segmentu dráhy u čelby a já pomáhal vytahat zbytky dřev použitých při pracích v jižní větvi. Odpoledne pak konečně spatřila světlo světa první dnešní runda 12 lóden.

Po odchodu Stani a Marťase jsme na díře zůstali 4 a do večera vytěžili další 2 rundy ze severní větve. Průkop Nohsledy je tak do poloviny své délky výrazně zahlouben. Škoda, že nepřišli i ostatní z boudy, takhle to byla zase jen miniakce. Chtěl bych poděkovat Matúšovi – nestává se často, že by samotný člověk na povrchu, navíc v takové zimě, stíhal držet tempo se spodkem jeskyně.

Ve chvílích, kdy kvůli nedostatku lidí probíhal jen přesun lóden mezi čelbou a dnem Severní, pokračoval Kuča ve Vyve. Málem dnes přišel o druhé brejle po srážce s mou lódnou, naštěstí vypadlé sklo nemělo morál na sestup Vyve a zastavilo se na prvním stupni vertikály. Zimní večer pak na konci akce už okořenily jen očekávané problémy s namrzajícím zámkem.

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 2 ↓

  • 1 Matúš // Středa, 6.1.2016 // 10:08

    Vysoké tempo jsem musel držet právě díky té zimě 🙂 Rukavice ke klice vrátku pěkně přimrzaly.

  • 2 Standa // Středa, 6.1.2016 // 20:45

    A tos byl ještě na jihu – kdoví jak by mrzlo na dálném severu 😀