Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Emisárium jezera Albano

Neděle, 20.9.2015 - 20:58 · 0 Komentářů

Jelikož ještě nemám všechny emisária prochozené, rozhodl jsem se, že se pokusím dostat do emisária jezera Albano, které se nachází cca 30 km jihovýchodně od Říma. Už dříve jsem navštívil emisário jezera Nemi a hledal vstup do emisária jezera Martignano. Polohu vchodu jsem už znal z minulého roku a tak nezbývalo než doufat, že se půjde dostat dovnitř a alespoň pár metrů projít.

Emisário jezera Albano je z cca 6. stol. př. Kr., bylo kutáno spolu s Cloacou Massimou. Jako všechny emisária, mělo zabránit naplnění jezera a protržení stěn a také využít vodu pro zalévání polí. V Itálii je 20 emisárií, z toho 12 je v regionu Lazio. Historie emisária Albano je květnatá, popíši proto jen pohnutky vedoucí k jeho vzniku. Během války Římanů o město Veio byl poslán posel do Delphi do věštírny. Zároveň byl na straně etruské otázán haruspex. Oba se shodli, že město Veio bude dobyto pouze, pokud se prokope štola a voda bude využita na rituály. Cicero i Plutarch písemně zaznamenávají příliš vysokou hladinu jezera během války o Veio. A tak Etruskové a Řekové poskytli techniky a lidmi ovládané stroje pro těžbu štoly. Pro zajímavost, Veio bylo později dobyto a Římané se ho zmocnili podzemními chodbami.

Emisáro je dlouhé 1450 m a vede pod hrad Castel Gandolfo. Od roku 2013 se jej snaží prozkoumat římské speleokluby, bohužel zatím jen s částečným úspěchem. Po vyčištění a snížení hladiny vody ve štole se podařilo ze strany od jezera a ze strany od hradu prozkoumat značnou část, avšak 450 m uprostřed je ještě netknutých. Na průzkumu se podíleli speleopotápěči, avšak vždy byli zastaveni tekutým bahnem a zúženími s bohatou krápníkovou výzdobou.

Já měl štěstí, neboť i když ze strany od jezera byl přístup k ústí chodby, kde ve středověku stávaly mlýny, zamčený, povedlo se mi podlézt most a dostat se pod mříže. Ačkoliv jsem měl ve štole vodu až po pás, povedlo se mě postoupit jen cca 20 metrů a dále byla hladina vody příliš vysoká a zdálo se mi, že dále je až po strop. Navíc na hladině plavalo velké množství plovatek bahenních. Nicméně i samotný vstup s regulačními prvky je zajímavý. Výhoda byla, že oproti minulému roku netekla voda do jezera, a tak se dalo dostat alespoň ke vchodu. Bude zajímavé se snad za pár let dočíst, že tato prastará chodba byla celá prozkoumána. A když ne, alespoň něco zůstane stále obestřené tajemstvím… Více o emisáriu Albano se lze dočíst v Hypogea 2015 – proceedings of International Congress of Speleology in Artificial Cavities – Rome, March 11/17 2015.

Tags: Exkurze