Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Slovensko – Demänovská dolina.

Čtvrtek, 18.9.2014 - 20:32 · 0 Komentářů

Od 24.8 do 30.8. proběhla společná akce s Moldavskými jeskyňáři na Slovensku v Demänovské dolině, kde jsme navštívili celou řadu jeskyní.
První den lije a my se vydáváme navštívit Malou a Velkou Stanišovskou jeskyni. Malá Stanišovská jeskyně spolu s Velkou Stanišovskou jeskyní a Novou Stanišovskou jeskyní byly vytvořeny podzemními vodními toky v guttensteinských vápencích v období pleistocénu. Jsou součástí někdejšího rozsáhlého jeskynního systému. V současnosti je z tohoto jeskynního systému známých přes 7 km. Jeskyně se nachází kousek za ústím Stanišovské doliny do Jánské doliny u obce Liptovský Ján. Nejdřív jsme navštívili Velkou Stanišovskou jeskyni, která se nachází na stejné straně údolí nedaleko Malé Stanišovské jeskyně. Je tvořena hlavní chodbou říčního charakteru bez aktivního toku s odbočkami. Zdobena je sintrovými náteky, skromnější krápníkovou výzdobou a jezírky. Dále se tu nachází horní patro přístupné po dřevěném žebříku s pěknou krápníkovou výzdobou. Poté jsme se přesunuli do Malé Stanišovské jeskyně, která je dlouhá 871 metrů a 28 metrů hluboká. Zpřístupněných pro veřejnost je asi 400 metrů. Jeskyně je ve správě místních jeskyňářů. Výzdoba jeskyně je tvořena převážně sintrovými náteky. Nenacházejí se zde betonové chodníky a dno jeskyně je pokryto hlinito-kamenitou sutí. Jeskyně není osvětlená. Každý návštěvník od průvodce obdrží čelovou lampu a cestu si osvětluje sám.Tenhle styl prohlídky se mi velice líbil a je ukázkou toho, že to jde i jinak. Držím klukům palce ať jim neházejí klacky pod nohy.
Druhý den, lije a tak hurá navštívit Demänovskou jeskyni slobody a Demänovskou ľadovou jeskyni. Máme je kousek od ubytování v Demänovské dolině. Demänovská jeskyně slobody má délku 8 497 metrů a je 120 metrů hluboká, má dva prohlídkové okruhy, dlouhý okruh asi 2 000 metrů a klasický okruh který je poloviční. Před jeskyní nás čeká Paľo a my se do ní vydáváme spodním vchodem, nejdřív jsme prošli veřejnosti nepřístupné části a nejkásnější části jsme si nechali až na konec. Nezasvěcený pozorovatel by si o nás myslel, že jsme fotografický workshop. Po nasycení našich smyslů a nezbytném osvěžení jsme se přesunuli do Demänovské ľadové jeskyně, která má délku 2 445 metrů a převýšení 57 metrů. Prohlédli jsme si ji po klasickém okruhu s výpravou. Prošli jsme velké říční chodby a těšili se na ledovou část, která nás zklamala, protože po letošní zimě moc ledu nebylo.
Třetí den zase lije, ale je nám to jedno a vyrážíme do Jánské doliny si prohlédnout jeskyni Zlomiska. Vstup do ní je asi 50 metrů ve svahu skružemi, které byly ukryté v lese, přístupné nenápadnou pěšinkou. Nezasvěcený nemá ani tušení, že ukrývá zhruba 11 km systém. Po sjetí 4 metrového skružového tobogánu se dostáváme do chodby menších rozměrů a po čtyřech dolézáme k provazovému žebříku, který některé odradil od dalšího postupu. Ti co pokračovali dále si užili pár lehčích traverzů a pokochali se dómy s krásnými sintry i kamennou sutí ze zřícených stropů propojené menšími chodbami s pěknou krápníkovou výzdobou. Při pozornějším prohlížení bylo možné vidět i exentrika. Větev kterou jsme procházeli byla asi 4 kilometry dlouhá a končila krásným jezírkem se sintrovým dnem. Po cestě zpátky jsme se zastavili u odbočky do dalších částí jeskyně, ale nakonec vyhrál soucit s kolegy čekajícími na povrchu. Když jsme míjeli Stanišovskou jeskyni, rozhodli jsme se zastavit na malé občerstvení a popovídali si s místními kolegy.
Čtvrtý den nelije, proto se naši přátelé z Moldavy rozhodli navštívit Polsko a to Zakopané. Po cestě jsme nemohli vynechat Belianskou jeskyni, která má délku 3829 metrů a převýšení 168 metrů. Veřejnosti přístupná trasa má délku 1 370 metrů a převýšení 125 metrů, které se překonává po 860 schodech. Jeskyně je pěkně vyzdobena sintrovými vodopády, pagodovitýmy stalagmity a jezírky, lákajícími některé jedince k lovu mincí. Závěr dne jsme strávili klasicky grilováním a společenskou zábavou.
Pátý den svítí slunko a to se nedá nevyužít, takže jsme se vydali na Chopok a užili si krásné výhledy po okolí.

______________________________________________________
Různé

______________________________________________________
Stanišovská jeskyně

______________________________________________________
Demänovská jeskyně slobody

______________________________________________________
Demänovská ľadová jeskyně

______________________________________________________
jeskyně Zlomiska

______________________________________________________
Belianská jeskyně

Tags: Exkurze · Ostatní