Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – tunění díry a obnovení bádání

Neděle, 18.5.2014 - 16:56 · Komentářů: 2

Po minulých akcích, kdy jsme jen opravovali poškozenou vstupní část jeskyně, jsme se těšili na pořádnou bádačku po téměř měsíčním půstu. V sobotu 17.5. jsme se na díře sešli Bob, Dave D, Dave Luv a Míša.

Rozdělili jsme se na badatele a tuniče. Oba Dejvové jsme přesunovali obsah nádob ze dna Severní propasti ven z díry, k čemuž nám pomohla nová kladka, vyrobená z Míšovy koloběžky 🙂  Bob mezitím připevnil třetí stup vyrobený z roxoru, takže z díry je nyní možné vylézat bez krkolomné práce nohami v úrovni hlavy 😉 a žebřík již nahoře není třeba. Většinu času pak Bobovi vzalo připevňování žebříku vespod do nové polohy, kde nezavazí při těžbě.

My dole nezaháleli a vytěžili nejprve 19 kýblů ze dna Severní, pak Dave D vlezl na čelbu a vytáhli jsme 5 velkých lóden. Trucchodba se lomí vlevo o 90° – což se shoduje s virgulovým průzkumem a místo, které původně vypadalo jako zával v přímém směru, je ve skutečnosti rozpukaná závěrová stěna. V místě zalomení se nacházejí 2 okna zcela vyplněná hlinitým a jílovitým sedimentem. Větší z oken přiléhá k závěrové stěně a zde těžíme – dnes postup o 30 cm.

Po odchodu obou Dejvů Bob s Míšou pokračovali na čelbě a pomocí 50 cm vrtáku byla provedena sonda, která bez problémů pronikla sedimentem. V Jižní vhodili kámen do úzkého pokračování propástky a poslouchali jeho delší pád. Změření hloubky bude na programu příští akce.

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 2 ↓

  • 1 Standa // Neděle, 18.5.2014 // 17:11

    Pěkné..jaká je teďka šířka a výška chodby?

  • 2 Dave Luv // Neděle, 18.5.2014 // 17:52

    Dave D při těžbě říkal, že pokračování se zužuje tak na šířku ramen a i výška klesá, neboť dno je výše než v původním směru chodby. Mně včera chytl céóčkový bolehlav už během akce, takže na čelbu jsem se pak ani nešel podívat.