Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Po stopách Traiánova akvaduktu

Neděle, 12.1.2014 - 20:52 · 0 Komentářů

Dnešní den jsem se rozhodl věnovat podzemí a tak jsem se vydal se skupinou Roma Sotterranea na sever od Říma k jezeru Bracciano. Cílem bylo najít akvadukt, který nechal stavět císař Traiánus v 9. století n.l. Účastníků bylo asi 12 a tak se náš zástup vydal vstříc do kopců skrze les, který místy připomínal spíše džungli, proto jsme se prokousávali často mačetou. Všude byly ostružiníky a cesmíny až do výše 2 metrů.

Po chvíli jsme narazili na první propad, zanesli jej do GPS a postupovali po akvaduktu dále směrem na Řím. Do většiny propadů se dalo i dostat a člověk si mohl prohlédnout jak vypadají, že vydržely tak dlouhou dobu neporušené. Byly stavěny odkrytím hlíny a jejím následním přikrytím po postavení celé chodby. Uvnitř pak byly ještě vyzděny betonem. Nacházejí se poměrně nízko pod povrchem, cca 20 cm – 3 m. Skoro v každém fragmentu akvaduktu se nacházel vrápenec a miliony hmyzu připomínajícího kobylky.

Propadů po naší 5 km cestě bylo asi 35, všechny byly zaneseny do map. Měla se také oveřit informace, že akvadukt klesá pouze o 0,1 % níže. Nicméně se zjistilo, že v posledním kopci klesnul velice strmě dolů a pravděpodobně se napojil na další větev akvaduktu vedoucícho dalších nejméně 60 km (!) do Říma. Bohužel ho již nešlo dále sledovat, neboť skončil les, který proťala plantáž olivovníků s velkou haciendou ve stylu filmů z Vinnetoua. Nakonec jsme se ještě pokochali zapadajícím sluncem nad jezerem, zašli na čokoládu do místní kavárny (škoda že ne na pívo) a mrkli na místní obrovský hrad.

Tags: Exkurze · Ostatní