Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Stovka kýblů na ZUBu

Neděle, 1.12.2013 - 11:46 · Komentářů: 4

Na 30. listopadu jsme se domluvili na větší akci na ZUBu – bylo třeba vytěžit deponii v Centrálu a zároveň pokračovat v Jižní propasti. K jeskyni jsme dorazili v hojném počtu – Standa, Dave Luv, Saigon, Erik, Lukin, Dejv, Zuzka, Andree a hosté Karel a David. Odpoledne dorazily další posily – Bob, Kuča a Zuzanáč. Při tomto počtu lidí bylo možné i něco málo kopnout v Severní propasti.

Při kuřácké pauze jsem měl jeskyni s hosty jen pro sebe a jelikož jsme dlouho nevylézali, začaly se nahoře rojit spekulace ohledně orgií, které se asi dole dějí. Přitom jsme s Davidem jen důkladně exkurzovali v propastech a Karel fotil naši bohatou krápníkovou výzdobu 🙂 . Využil jsem chvilky a změřil Distem hloubku propástky v Jižní – po kámen, který v létě spadl do nejužšího místa, hloubka činí 4,2 m.

Výsledkem akce je 101 vytěžených kýblů, prázdná deponie v Centrálu a postup v Jižní propasti, kde údery bádacího náčiní zní dutě, jako by pod námi byla stěna z lepenky. V chodbičce v Severní postup o 30 cm a objevila se puklinka zaplněná tmavším sedimentem.

Nebudu zde líčit, kterak jistý rumem posilněný jedinec nepoznával jindy dobře viditelná místa pod skruží, ani úskalí návratu na boudu za měsíčního svitu. V neděli pro většinu z nás následovala exkurze na zajímavou lokalitu.

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 4 ↓

  • 1 Dave Luv // Úterý, 3.12.2013 // 23:40

    Přidány fotky od Davida.
    Až pošle Karel výsledek fotoorgií, přidám i jeho fotky.

  • 2 Dave Luv // Pátek, 6.12.2013 // 0:30

    Přidány Karlovy fotky, zachycující dění pod zemí během kuřácké pauzy 🙂

  • 3 Standa // Pátek, 6.12.2013 // 11:11

    No povedený fotky! Pak pošli mejlem ve full 🙂

  • 4 Dave Luv // Neděle, 8.12.2013 // 17:25

    Nějak mě chytá jeskyňoabsťák – v sobotu 14.12. bych mohl dojít, pokud by se i někomu dalšímu chtělo pokračovat na ZUBu v Jižní.