Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUZUbečka, 5.ročník

Středa, 17.4.2019 - 16:11 · 1 Komentář

Rok se s rokem sešel a byl tu další ročník (už by se dalo říkat tradiční) jarní akce na jihu, spojené s oslavou mých narozenin. Jako každý rok i letos byl v plánu jarní úklid základny a vytvoření něčeho nového, co nám bude zpříjemňovat pobyt na základně – v minulých letech to byla lavice na základně, skříňky a podobné srandičky. Ale pojďme si to vztít popořadě.

ČTVRTEK

Ano, začali jsme už takhle brzy. Krteček, Péťa a Tomáš M. s Rosťou ve čvrtek navozili a natahali k základně palety, ze kterých jsme chtěli stavět kadibudku a nové posezení k ohni. Velký dík Tomovi, od kterého jsme palety získali. Na večer jsme zůstali jen já s Krtečkem, ostatní ještě musili v pátek do práce.

PÁTEK

V pátek se naše řady rozšířili o Dejva s Katkou. Započali se přípravné práce na stavbu kadibudky. Krteček se pustil do výkopu (trošku jsme měli obavy, aby místo díry, nevykopal jeskyni, ale nestalo se), Dejv se chopil pily a já s Katkou jsme se pustily do úklidu základny. Během úklidu se nám dostalo nemilého překvapení – v jednom místě se propadla podlaha, a když říkám propadla, tak opravdu durch. Na(ne)štěstí se zjistilo, že to není mojí váhou, ale houbou, která nám napadla skoro celou podlahu v základně. Nejhorší místo jsme provizorně opravili paletou.

V odpoledních hodinách na základnu dorazil ještě Lazar (pouze na otočku), Péťa a Kača Zelená, naše Kač s Najdou si zahrály na zásobování a dovezly bečku a guláš na sobotu. A my ještě za svitu čelovek jsme dokončili, co šlo, opekli si špekáček, dali pivko a natáhli spacáky.

SOBOTA

V sobotu jsme úspěšně vstali už o půl8, ale odchod k díře na desátou jsme stejně nezvládli. Na etapy totiž přibývali na základnu lidi, co potřebovali půjčit nějaké vybavení do jeskyně, a tak jsme se na několikrát vraceli do základny a tomu hledali gumáky, ten neměl přilbu a nakonec ještě počkáme na tamtoho, protože už tu za chvilu bude a tak podobně. Já s Kačou zelenou jsme to nakonec vzdali a vyrazili, jako předvoj, k díře za doprovodu Baka. Asi v půli cesty nám volal Standa, že už je u díry, nachystal vše potřebné a jde se mrknout, jak to tam vypadá. Když jsme dorazili, byl už venku a předával nám info co viděl. Standa zmizel vyzvednout Yvetu, mezitím dorazila zbylá partie z boudy, a tak jsem nahodila overal a mizím dolů. Po nalezení do Východní jsem přemýšlela, jestli jsem se neocitla v jiné jeskyni, přede mnou se otevřela horizontální chodba o šířce skoro 2metry vyplněná kamením. Dokud budu odtěžovat z Hnízda, víc lidí práci v díře nemá, a tak jsem se pustila do díla, po necelých třech hodinách tahání šutrů jsem byla fest zpocená, a tak mě vystřídal Michal – to nejhorší už bylo vytaháno a dalo se tam relativně bezpečně pohybovat. Dámská parta u vrátku, už toho měla taky plné zuby, naštěstí nás bylo dost na střídání – z díry zrovna vylezl Standa s první partou exkurzantů. Po odpočinku, jsem brala na exkurzi čvěřici, která do té doby dřela u vrátku a v jeskyni. Ale nešetřili jsme se – ani Jožůf dómek jsme nevynechali. Byla s náma aj Katka od Michala – jeskyní nováček – a i ona dala průlez přes Huntuntunt levou zadní 🙂 Po našem příchodu zpět na denní světlo (a kyslík), se už pomalu schylovalo ke čvrté hodině odpolední, a tak jsme se pomalu začali chystat na přesun na boudu. Během naší exkurze dorazil ještě Bob, který byl momentálně v díře a zůstával tam zápasit s pokličkou – tentokrát boj vyhrál a obávaná poklička už je minulostí. Po našem příchodu na základnu nás čekal Krteček s Péťou, kteří si odpustili pracovku na ZUBu, aby dokončili kadibudku, nicméně jsme je zastihli jak už se věnovali jim příjemnější činnosti – čistili jeskyni Ve skalce. Ještě jsme pouklízeli na verandě, odtahali pytle s odpadem a pak už byla naražena bečka, ohřál se guláš a vypukla volná zábava, která pro některé jedince trvala až do 4 do rána 🙂

NEDĚLĚ

V neděli nás do odpoledních hodin zůstalo už jen pár – já, Krteček, Saigon, Péťa a Kač zelená. Na základně byl takový svinčík, že jsme nevěděli čím začít a tak jsme se vydali na příjemnou procházku na jarním sluníčku s cílem prohlédnout si Kulišárnu. Po návratu jsme úspěšně našli dno bečky, pouklízeli a vypravili se k domovům.

Dík všem co dojeli přiložit ruku k dílu, ať už v jeskyni, nebo na základně – udělalo se dost práce a děkuji za účast aj těm co dojeli oblažit nás svojí přítomností, byl to příjemný víkend s hromadou fajn lidí 🙂

 

Účast
za SHKB
Zuzu, Standa, Dejv, Saigon, Lazar, Erik, Kač + Najda, Bob, Péťa, Tinka, Zuzanáč, Kůča

6-20
Tomáš M, Kač zelená, Martina H.

6-12
Novajda, Skirit

6-08
Michal, Šlimec, Jeníček, Kača růžová, Šmudla

Bezpartijní
Krteček (ČSS), 2x Katka (od Michala a od Dejva), Yvet, Marky s Petrem, Adam, Rumen, Dana M. + Rosťa

 

Tags: Ostatní · Zprávy z akcí · ZUB

1 komentář ↓

  • 1 Bob // Středa, 17.4.2019 // 23:47

    Jj, polička je minulostí. Z Katčiny síňky je do Hnízda luxusní průchod. Původní blok je celý pryč, takže stěny jsou hezky přírodní. Máme štěstí, že vstupní hrana je krásně zaoblená, a dráha tak snad bude mít dost místa na přechod z vertikální části do šikminy. Shrnuto podtrženo-po čtrnáctém načechrání máme hotovo a budeme moct začít tahat dráhu. (Jen bude asi ještě potřeba rozklepnout pár větších kamínků, co by mohly přetrhnout lenko, ale to už bude hračka. ) 😉