Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Dětská práce na ZUBu povolena

Pondělí, 22.5.2017 - 21:45 · Komentářů: 5

V nadnárodních společnostech je módní sestavovat různé etické kodexy, kde se mimo jiné vlastníci zavazují, že nebudou zneužívat děti k fyzické práci. Ovšem k nám do SHKB tyto novoty zatím nedošly, takže můžeme hrdě prohlásit, že dne 20.5. na plošině Skalka vytáhli další 2 tuny materiálu z jeskyně Závrt u borovice nejen zletilí Bob, Dave Duna a Dave Luv, nýbrž i nezletilí Míša a Pyroman.

Na začátku akce Duna prostoupil Vyve, zatímco já (Dave Luv) humánně přenášel stovky mravenců, kteří se ubytovali v mých holínkách ponechaných na lokalitě. V tradičním rozestavení (Bob čelba + Nohsledi, Míša dno Severní, Dave Luv vrch Severní, Duna Centrál) jsme začali tahat první rundu, když tu se z povrchu ozvaly neklamné známky přítomnosti Pyromana – petardy létající do skruže ;).

Při druhé rundě jsme si užili hodně zmatků, neboť Pyroman přešel na své oblíbené místo na vrchu Severní – leč od doby, kdy se vnitřním vrátkem tahá i z Vyve, už to zde není tak snadné, takže jsme se zase postupně vrátili k osvědčenému systému ze začátku akce. Na světlo boží jsme dostali 5 rund lóden, tentokrát za pomoci popěvků utahujících si například z Honzy Nedvěda a jakési jeho milé, které dle sdělení bulváru při přípravě na akt pohlavní odněkud záhadně vypadla žákovská knížka. Ale protože u nás kromě fyzické práce děti nijak nezneužíváme, byly jim nevhodné výrazy v textech písní vypípávány ;).

V prodloužení Nohsledů se již kope do živého – postup o metr zní sice nic moc, ale délka chodby od hrany Nohsledů již činí 8 metrů. V závěru akce byla v čelbě vykopána čtvercová sonda po pravé straně a v ní proběhla sondáž roxorem – bohužel potvrzující, že směr dopředu se v této podstropní úrovni nejspíše uzavírá. Ovšem pokud si trochu zašpekulujeme a posuneme výsledky georadarového měření o několik metrů níže a na severozápad, nacházíme se v oné plně zasedimentované prostoře, která v jihovýchodní oblasti ZUBu byla jako jediná detekována. A její pokračování má jít – dolů po levé straně…

Tags: Zprávy z akcí

komentářů: 5 ↓

  • 1 Standa // Pondělí, 22.5.2017 // 22:15

    Do živýho už? Paráda…5 rund to je slušná akce!

  • 2 Dave Luv // Pondělí, 22.5.2017 // 22:35

    Mít na akci 5 lidí v díře a 2 na povrchu, je reálných i 8 rund za akci. Ale to už bysme fakt byli na závodech ;).

  • 3 Bob // Úterý, 23.5.2017 // 10:15

    No, já bych to zatím neviděl, že se to zavírá. Jen se to mírně zahlubuje. Konec chodby se roxorem nepodařilo najít. V přímém směru se narazí na strop, v šikmém se nenajde konec a materiál je víc udusaný – spíš mám pocit, že je to jenom takový zhup a za ním to zas půjde nahoru – jinak bych jel pořád jen v neudusaných sedimentech. Vrstvy jsou uložené víceméně vodorovně.

    8 rund v 7-8 lidech? Je to víc než reálné. Tím, že by se ušetřil čas a námaha na přesuny lidí, je lze věnovat přesunu materiálu. Teď se dá kopat poměrně rychle – máme sediment bez kamení, profil na stojícího člověka-tedy dost vzduchu a technika nám slouží celkem bez problémů (až na jeden krátký kousek zvýšeného dna v Nohsledech, kde se zachytávají lódny a taky trochu „vytuněný“ vnitřní vrátek díky dlouhému tlustému lanu které chce vyměnit za ocelové tenké – obojí lze vylepšit.)

    Zkoušel jsem se podívat, proč měl Pyroman problém s převěšováním. Podle mého někdo vypnul trochu lano na lanovce a háky teď nemají správnou výšku proti sobě. Tak se to teď musí dělat s trochu větší silou. Nevím kdy, možná minule drhly kýble o dno. Pokud to tak bylo, bylo by možná lepší trošku upravit cestu Sever Centrál tak, jak už se to udělalo na začátku chodby, kde byl největší problém a teď je to pohoda.

  • 4 Dave Luv // Úterý, 23.5.2017 // 11:03

    Vnitřní vrátek ani horní lanovku není třeba předělávat – mně jde obsluhovat úplně v pohodě a to se nepovažuji za siláka ani za manuálně zručného ;). Že je spodní hák o něco níž nevadí, hlavní je, že se teď vrací horní hák bez nutnosti škubání za lanovku, což ocení i člověk v Centrálu.
    Spíš si myslím, že měl Pyroman problém s tím volným koncem lana pod hákem, které je holt třeba si při tažení podkasat, aby ho pak člověk mohl obtočit kolem lódny (problémy hlásil, aniž by měl ještě lódnu úplně nahoře).
    Kov tam nedávejte – nevím jak ostatní, ale já na tomto pracovišti používám dvojité spodní lano i jako úchop, abych mohl viset prdelí nad volnou hloubkou a nemusel se pořád krčit pod vrátkem.

  • 5 Bob // Úterý, 23.5.2017 // 13:12

    Dobré vědět. Ale stejně bych čekal, že na prověšeném laně bude klesat kladka rychleji, protože je větší spád. Ale je možné, že to jede na začátku rychleji a pak se naopak spád sníží. OK Dobrá připomínka, napětí lana nechat. Ten spodní hák by možná šlo zvýšit co nejmenším uzlem aby se dojelo výš a bylo převěšování pohodlné. Prověřím to příště.
    Počítal jsem, že tím, že kdybyby se tam dalo kovové lanko, tak by se snížil navíjený průměr (poměr délky kliky a vzdálenos osy od lana) a tedy i síla potřebná k zdvihání o 1/3 až 1/2 a a lidi by se tolik nedřeli. A zvládli by to i ti unavenější. Skoro stejná síla jako je na začátku navíjení by pak byla i na konci u stropu). Pokud by tam pak bylo potřeba/vhodné dodělat smyčku na chyt, taky by to nebyl problém.
    Jak říkám, je dobré vědět připomínky hlavně od těch, kteří na tomto místě dělají často a delší dobu. Já tam vytáhnu sem tam něco, tak je můj názor pro tohle místo jen snad poradní. 🙂