Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Spojení Severní a Jižní propasti na pracovní akci šesti skupin

Čtvrtek, 16.6.2016 - 18:16 · 1 Komentář

Jak již název napovídá, o víkendu 11-12.6 proběhla mimořádná akce, jak co se týče účastníků, tak i počtu skupin na ní se podílejících. Účastníci: já, Kuča, Erik, Zuzu, Zuzanáč, Katka (6-26), Climber (6-01), Šlimec (6-08), Béďa (6-11), Pavel (skoro 6-21), Robert (Kahan a hasiči Žarošice) a kolega host Ryan z jižního ostrova Nového Zélandu. Převlíkáme se za deště a dorážíme k Zubu. Zatímco já s Ryanem plním kyble ve Vyve, zbytek transportuje na vrátku kýble a lódny z minulé akce. Bahno v nich pěkně zatuhlo a tak dostat ho ven je blátivá a náročná činnost. Před polední pauzou se mě podařilo obkopat kámen bránící průstupu Vyve a se Šlimcem a Climberem ho vyndáváme a postupně vynášíme až ven. Po pauze se s Ryanem vrháme na čelbu a do konce akce snižujeme chodbičku z Nohsledů o 20 cm v celé její délce a zároveň zmizela většina kamenů. Mezitím Kuča upravuje Vyve a před koncem akce proběhne slavnostní okamžik, kdy jako první Zuzu, poté Kuča, Climber a Zuzanáč prostupují Severní propast a vylezou Jižní. Odteď je Severní a Jižní propast propojená! Toto si zaslouží menší oslavu, a tak zapíjíme douškem slivovice a míříme na Hádek na pivo a smažák. Večer se jen ve čtyřech přesouváme na základnu, zatímco ostatní buď mizí na svoje pracoviště, nebo jedou na bečku na Myotis.

V neděli natíráme verandu prvním nátěrem Luxolu, potkáváme Erika se slečnou a míříme na exkurzi do Labyrintu Ochozské jeskyně. Krásné meandry, prolízačky a krápníky! Nakonec se podíváme i do několik let nepřístupné Záclonkové chodby. Poté se přesouváme směrem bufet, po cestě se ještě stavíme na Řičánkovce a konstatujeme že je to tam dost nestabilní. Po posilnění a ve větším počtu ještě poslední exkurze do Mechového závrtu, jíž už nejsem přítomen. Hodně vydařený víkend, díky všem!

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí

1 komentář ↓

  • 1 Saigon // Středa, 29.6.2016 // 18:16

    Boží. Když byste byli už teď schopní nahodit termín na září, tak by mi to vůbec nevadilo. Třeba 10-11.9 by bylo nejlepší, 17-18.9 mě možná něco hodí v práci. První víkend v září by šel taky, ale nepreferuji ho, bo mám nějaké učení. 24-25 nemůžu vůbec.