Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

ZUB – den otevřených skruží 2016

Pondělí, 25.4.2016 - 20:51 · 0 Komentářů

Na neděli 24.4. jsme naplánovali „exkurzi po plošině Skalka s možností návštěvy jeskyně Závrt u borovice“. Termín jsme zvolili na stejný se dnem otevřených dveří na Ochozské jeskyni, protože jsme počítali, že by si někdo mohl chtít obejít obě jeskyně.

Ráno Standa s Yvetou připravovali označení cesty k ZUBu – potkal jsem je v lese a nebyli sami, společně s nimi k díře šli i Olga a Dima – jeskyňáři z Kavkazu. Jako komunikační jazyk jsme použili angličtinu a můj první výklad o historii objevování ZUBu a zajímavostech plošiny Skalka úspěšně proběhl už po cestě.

Došli jsme k ZUBu a vidíme, že zde leží nějaký bezdomovec zachumlaný ve spacáku. Chtěli jsme jej popadnout za nohy a odtáhnout do křoví, když tu rozespale promluvil – a vyklubala se z něj Zuzu :). Později přišli i Bob, Zuzanáč, Katka s Natálkou a Erik.

Hned na začátku akce nás překvapilo vysoké množství lidí, kteří se na ZUB došli podívat – a většina z nich i šla do díry. Následujících 5 výkladů o historii ZUBu jsem již podával v češtině a jednotlivé skupinky pak v díře provázeli Standa a Zuzu; Bob odhodil berle a věnoval se návštěvníkům na čelbě. Poslední skupinka si i vyzkoušela práci jeskyňářů a na povrch vytěžili 2 lódny. Celá pětice navštívila i Jožův dómek – z toho 2 dívky. Fotky v galerii poví více než slova :).

Za celý den se exkurze účastnilo více než 20 lidí, z toho 10 jich sestoupilo do jeskyně. Převážná většina návštěvníků přišla dopoledne. Na to, že jsme exkurzi inzerovali jen na letácích na Hádku a v Ochozi, hodnotím akci jako velice úspěšnou. Většina exkurzantů byli obyvatelé Ochozi či jejich známí z Brna.

Přeji skupině mnoho dalších zdařilých akcí, byť již budou bez mé účasti.

Tags: Exkurze · Ostatní · Zprávy z akcí