Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Krasová trojkombinace

Pondělí, 18.5.2015 - 19:33 · 0 Komentářů

Ne, neúčastnili jsme se jistých komerčních krasových aktivit ;). Jen se sobotní akce uspořádaná v půli května dá rozdělit do tří krasových dějství.

Díl první – Jeskyně
Standa s sebou na ZUB vzal Yvetu a její spolužačky Verču a Kamču. Než jsme se všichni sešli u díry, stihli dát exkurzi naší bohatě zdobenou jeskyní – z fotek lze poznat, že v jeskyni již tolik neútočí malčinské bláto, které nás trápilo celé jaro.

Yveta jako zástupce hubené části osazenstva byla vyvolena, aby Kučovi a Lukinovi pomáhala v Huntuntuntu (kámen, který se minule zaklínil v přístupové úžině, byl úspěšně svalen do Jožova dómku). V severní větvi se na čelbě vystřídali Béďa, Bob, Verča, Kamča a Dejv, lódny posouvali Dave Duna, Dave Luv, Standa, Pavel a u rumpálu stáli Saigon, Erik a Zuzu.

Počet lóden není znám, těžba však pěkně odsýpala a velice se osvědčily minulé Bobovy úpravy nad Severní propastí, kde i neRambo nyní zvládne převěšení vrchovaté lódny, když pochopí správný systém. Na čelbě se uzavírá pravá stěna, v levé se roxor zastavuje po několika decimetrech a žádná překážka není v metrovém profilu směrem vzhůru. Podle Bédi nám síňka přechází v komín, já jsem optimista a předpokládám vlevo odkorodované bloky skryté v sedimentu.

Díl druhý – Hokej
Před 15. hodinou se většina osazenstva sbalila a přemístila se do hospody k hokejové čumendě. Záhy se zjistilo, že někteří jedinci budou hokej sledovat poprvé v životě – každý sice věděl, že se hraje mistrovství světa a nastoupí ČR proti Kanadě, ovšem na kolik vítězných zápasů se hraje, to už byl pro jistého jeskyňáře tvrdý oříšek ;). Ale zase věděl, že náš brankář se jmenuje… Plekanec.

Já sice hokej sleduji, ale jelikož jsem si nervy už dost ničil při sledování předchozích zápasů, zůstal jsem na díře ve společnosti Boba, obou Dejvů, Pavla a Saigona a pokračovali jsme do večera v těžbě z čelby severní větve.

Díl třetí – Létání
Hokejisté z SHKB a holky exkurzantky si to večer namířili na Velkou dohodu a na Dagmaru, kde se slavily Honzovy narozky. Tam do sebe hodili pár piv a později udělali první průlet stáda zeber nad lomem. Jistě každý znáte zdejší adrenalinovou atrakci a oblíbenou značku čelovek v naší skupině ;). Následovala exkurze do jeskyně Velká dohoda s vinným archivem.

Akce byla velice zdařilá a zaslechl jsem, že Verča by chtěla v jeskyňaření pokračovat – super, chybí nám člověk do čtverky na bádacích miniakcích 🙂

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí