Speleohistorický klub Brno

jeskyně Plošiny Skalka, historické podzemí

Speleohistorický klub Brno header image 2

Kterak jsme na ZUBu kolečko tunili a v obou propastech postoupili

Pondělí, 20.5.2013 - 13:09 · Komentářů: 5

… aneb report z víkendu 17. – 19.5.

V sobotu jsem se vydal pěšky na boudu, a jako tradičně došel úplně jinam – tentokrát až k lomu Skalka ;o). Na boudě se život teprve pomalu rozbíhal. V pátek chlapi koukli na čelbu v Ponoru a zjistili, že vody je zde výrazně méně než minule. Zbytek byl vyšplouchán přes čelbu a prý je padající voda slyšet ještě 40 vteřin.

Dali jsme se do úklidu skládku za boudou – postupně bylo vytaháno ven všechno harampádí, zahrnující i dětské lyže, vaničku či 2 dětské lopaty na sjíždění sněhu. Bob pak místnost pořádně vylepšil – udělal vzadu poličky a těžební náčiní rozvěsil po stěnách.

Po obědě přijeli hosté – Reprákovi kolegové z práce. Neprozřetelně jsme jim nejprve nabídli prolezení Ponoru – čímž jsme je zablátili a vyčerpali ;o). Cesta Vyvolených má další 3 zářezy – z toho jeden ženský 🙂 .

Odpoledne pokračovalo bádací akcí na ZUBu, kam jsme s hosty dopravili i kolečko z boudy, aby mohl být vytěžený materiál pohodlně převezen na určené místo. Hostům se do jeskyně po zkušenostech z Ponoru už moc nechtělo, takže většina pomáhala na povrchu.

Po vytažení prvních 3 kýblů a naložení kolečka došlo k jeho samočinné destrukci ;o). Proto přišlo na řadu vytunění kolečka – za použití nalezeného kmínku z borovice, který byl použit místo ulomeného držadla. Plastové kýbly pod vahou těžených kamenů změnily svůj tvar z kruhového na úzký šišoid. V nejlepším jsem z akce musel odejít… Ale stihl jsem ještě provést foto, kde se plácáme po ramenou ;o). Takže detaily o postupech v jeskyni doplní Kuča.

Tu jsou detaily: V Jižní propasti se podařilo vymámit další velký blok, pod kterým se zdá  býti průlezný profil a dobře těžitelný sediment…tudíž klasickou kopací metodou půjde snad sestupiti níže…v Severní propasti jsou však poznatky povzbudivé velice ! Byl těžen materiál na dně propasti, v úrovni rozbočení několika zajímavých chodbiček-trativůdků na hranici průleznosti. Dokonce je zde několik kanálků erozní modelace s horizontálně  uloženými vrstvami ! Dále je zastižen na dně generální pukliny otvor, z kterého vane citelný průvan !!!  Hned vedle tohoto perspektivního místa se nachází další trativod průlezného profilu, v kterém je velmi vlhká a kyprá hlína. Nevýhodou je nutnost těžit hlavou dolů…

Na neděli jsem měl domluvenou s kolegem z práce a naším dodavatelem návštěvu Rudického propadání. Byl normální stav vody, došli jsme všichni bez namočení do Rudickému dómu. Ani na zpáteční cestě v Kur*a chodbě nikdo ani nehlesl a 2 odvážlivci to vzali přes tůňku U Hastrmana – jeden úspěšně, druhý se vykoupal 🙂 .

Zbylí účastníci pracovní akce zašli v neděli přiložit ruku k dílu do Starého Lopače a poté exkurzně zdolali Nový Lopač.

Tags: Exkurze · Zprávy z akcí

komentářů: 5 ↓

  • 1 Standa // Pondělí, 20.5.2013 // 13:14

    Se divím že v chodbě nikdo nehlesl 😀 Jináč teda dobrá akce 🙂

  • 2 Dave Luv // Pondělí, 20.5.2013 // 14:36

    Možná hlesl, ale my co jsme Chodbu vzdechů nazpátek sjížděli po zadku, jsme se dost vzdálili od zbytku skupiny, třeba jsme je jen neslyšeli ;o).

    Škoda, že se mi to Rudický krylo s nedělní exkurzí, snad Erik či Kuča doplní své dojmy z Lopače.

  • 3 Dave Luv // Pondělí, 20.5.2013 // 19:09

    Díky Kučo za doplnění detailů z těžby. Gratuluju k postupu v Severní propasti! (následuje tradiční poplácání po ramenou 😀 )

  • 4 Standa // Neděle, 2.2.2014 // 19:35

    Na fotce 9 bych řekl že je to smrk 😀

  • 5 Dave Luv // Neděle, 2.2.2014 // 20:03

    Máš pravdu, předsedo 😉